NOGOMET

Kako se sroza(va)o FK Željezničar

A. Čulić

11.4.2019

Fudbalski klub Željezničar dobit će vjerovatno licencu za nastup u evropskim takmičenjima, bez obzira na to što se podigla nepotrebna prašina oko kašnjenja isplate dugovanja Slavku Petroviću, bivšem, jednom od stotinjak-dvjesto trenera koji su vodili Plave u periodu od 2014. do danas.

Teško je zapravo i najupornijim i oštrumnijim navijačima Željezničara pobrojati sve stručnjake hronološki kako je ko dolazio i odlazio, pojavljujući se uvijek kao spasilac kome se ubrzo prestajalo vjerovati.

Elem, Slavko Petrović došao je nekad, nakon što se zahvalilo Kostiću, a potom i Čapljiću, da izgladi situaciju i pokuša barem izboriti Evropu. Malo je nedostajalo da Željezničar na kraju te sezone 2016./2017. osvoji šampionsku titulu, no kako je statistički Željo u vrijeme Petrovićevog preuzimanja palice zaista bio bliži dnu nego vrhu, tako je Petrović u klauzulu stavio da mu se isplati određeni novac ako izvede klub u Evropu.

Nije sada više ni bitno koliko je to novca. Moglo je biti deset, a moglo je biti i sto hiljada KM. Na osnovu ostvarenog rezultata trebalo mu je po ugovoru isplatiti dogovoreno. (Kako su se sklapali ugovori i kakve basnoslovne plaće su imali pojedini isluženi igrači kakvih je prodefiliralo na desetine, neka je druga tema.)

Korijen problema u kojem se Željezničar našao datira iz perioda prethodne garniture budući da je u jednom trenutku Petrović zbog nečega kažnjen, kao što su uostalom tokom prethodne polusezone, a sve u nedostatku finansijskih sredstava, kažnjeni igrači - odbijanjem od plaće.

Petroviću se, potvrđuju iz izvora bliskih FK Željezničar, platio iznos umanjen za tu nekakvu kaznu i to je tako bilo predstavljeno. Trener je, međutim, podnio arbitražu na iznos iz ugovora i dobio slučaj, pa su ''Plavi'' morali retroaktivno isplatiti i ostatak.

Sumnju baca što se sve dešava sada dok još nije zasjedala ni Prvostepena komisija za licenciranje, a kamoli Drugostepena i što čitav slučaj vodi advokat Petrovića blizak Radniku iz Bijeljine koji bi vrlo lako mogao doći u situaciju da izbori izlazak u Evropu.

Slučaj ''Petrović'' za Željezničar stiže u najgorem mogućem trenutku, budući da je na novu upravu natovaren mnogo teži teret u vidu otplate strahobalnih dugovanja za projekte za koje se smatralo da su otplaćeni. U Želji, međutim, nikome ne pada na pamet da izlazi u javnost s ciframa dok se ne okonča tekuća sezona da ne bi ličili na one koje su kritizirali.

Mnoštvo je još "budalaština" sličnih ovoj u kojoj se Željo nenadano našao, koje tek trebaju da isplivaju. Poput one da Jovan Blagojević može ići iz kluba kad god poželi u slučaju da dobije inozemnu ponudu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.