AFERE

Željo zakasnio da isplati pola duga Petroviću

Bivši trener “Plavih” izvijestio Odjel za licenciranje NSBiH o dugu, ali i o vremenu isplate

Petrović: Naplatio potraživanja

N. DEMIROVIĆ

13.4.2019

Plan Željezničara da se ove godine dokopa evropskih takmičenja, sudeći prema onome što se događa na bh. travnjacima, mogao bi se i ostvariti, ali je klub neočekivano zapao u probleme na potpuno drugom planu. Sada više nije tajna da je Željo propustio priliku da prije roka, koji je istekao 31. marta, izmiri obaveze prema bivšem treneru Slavku Petroviću pa je slučaj u rukama Odjela za licenciranje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.  

– Ne bih ulazio u taj dio, za koji su zaduženi fudbalski organi u BiH, a mogu govoriti samo o faktima u vezi s odnosima na relaciji između Željezničara i Slavka Petrovića. Mogu reći da nas niko iz kluba nije kontaktirao od presude, iako je direktor Šiljak na sjednici Skupštine kluba u decembru rekao da postoji obaveza – kaže za “Dnevni avaz” Dražen Nikolić, advokat Slavka Petrovića.

A obaveza je bila nešto veća od 39.000 KM, uz kamatu od pet posto na godišnjem nivou.

- Dobili smo 3. oktobra odluku Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), Komisije za status igrača i trenera, a odmah smo se dan poslije obratili Željezničaru, kako to nalaže Pravilnik FIFA-e. Naveli smo broj računa i o svemu upoznali Nogometni savez BiH, ali je u tom roku na račun Slavka Petrovića legla samo uplata od 2.000 KM. Nakon isteka 30 dana, pokrenuli smo disciplinski postupak pred FIFA-inim organima – naglašava Nikolić.

Kako kaže, FIFA je presudila da Željo mora platiti cijeli iznos do 4. marta, ali se to nije desilo. Klub s Grbavice je na Petrovićev račun u dva navrata uplatio po 10.000 KM (28. februar i 20. mart), što je ukupno blizu polovine dugovanja. 

- Cijeli iznos duga izmiren je 4. aprila, o čemu je gospodin Petrović odmah izvijestio administraciju za licenciranje, koju smo ranije upoznali o tome da Željezničar ima neizmirene obaveze – naveo je bijeljinski advokat.

Tako je potvrđeno da je dug Petroviću sve vrijeme bio evidentiran u NSBiH, a i da je sam trener obavijestio bh. kuću fudbala o tome da su izvršene isplate. Kad je želio obavijestiti Savez da je Željezničar izvršio obaveze, ustvari je i upoznao organe zadužene za licenciranje, da je klub s Grbavice zakasnio na zadane rokove.

Držimo se činjenica 

Slavko Petrović izjavio je za “Dnevni avaz” kako ne želi raditi bilo šta retroaktivno i nezakonito pa je logično pitanje bilo jesu li on i njegov advokat od nekoga dobili takve ponude.

- Ne mogu odgovoriti na to. Držimo se isključivo fakata i činjenica. Za nas je ovaj predmet okončan i u druge stvari nikako ne želimo ulaziti – naglasio je Nikolić.

2.000

KM isplatila je ranije uprava nakon što je dobila presudu prema kojoj se Petroviću mora isplatiti više od 40.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.