GRBAVICA

Gore nismo igrali ni kad smo ispadali

Odem na utakmicu pa izađem na poluvremenu, vidim samo neka nabacivanja, kaže Hodžić

Grbavica: Sivilo tokom cijele sezone

N. DEMIROVIĆ

19.4.2019

Tim s Grbavice u sedam susreta ovog proljeća ubilježio je dvije pobjede, dva remija i tri poraza. Istina, za razliku od jeseni, Željin stadion u tri domaća ogleda Premijer lige Bosne i Hercegovine nije bio prilika za promociju igrača iz ekipa na koje kladionice obično daju visok koeficijent za pobjedu. 

Na Grbavici su ubilježena dva trijumfa te poraz od gradskog rivala Sarajeva u duelu u kojem domaći teren nema poseban značaj.

S druge strane, koliko god je Željezničar podigao prosjek osvajanja bodova na domaćem terenu u odnosu na jesen, gostovanja su katastrofalna. U četiri utakmice izvan Sarajeva Željo je postigao smo jedan gol (protiv GOŠK-a u Gabeli) i osvojio ukupno dva boda.

U Želji je bilo mnogo odlazaka tokom zimskog prijelaznog roka, ali ne i zvučnih pojačanja. Borba za Evropu nametnula se kao imperativ, a "Plavi" su, i pored loših rezultata, još u igri. 

Postavlja se pitanje koliko ova ekipa zaista može, ko od igrača zaslužuje da nosi dres Želje i uspijeva li trener Amar Osim izvlačiti maksimum iz tima.

Očigledno Osim nije doveo velika pojačanja, ali je i sam naglašavao da će imati jeftiniju i funkcionalniju ekipu. Podrška navijača je neupitna, mada oni svakog vikenda moraju itekako zategnuti živce.

- Rekao sam uoči derbija da je teren na Grbavici vrhunski. Lopte su odlične, samo nema igrača. Agonija se nastavlja. Odem na Grbavicu pa izađem na poluvremenu. Ne vidim igru, samo neko nabacivanje. Ne mogu napraviti višak igrača. Mislim da je ovo najgora sezona Želje u historiji.

Kad je Željo ispadao iz lige, bolje smo igrali. Šteta, imaju sve uvjete. Žao mi je da vidim da klub nije ono što je nekad bio. Mislim da nema pozitivne priče bez naše djece, a ne da nam dolaze isluženi igrači sa strane - kaže Tarik Hodžić, nekadašnji napadač Željezničara i turskog Galatasaraja.

Legendarni Mišo Smajlović dugo je godina nosio plavi dres, a poslije je bio trener Željezničara. Kad priča o aktuelnom timu, kao da ima dozu nevjerice.

- Ne znam šta bih rekao na sve ovo. Nastavilo se ono što je bilo tokom jeseni. Jasno je da to nije ono što se očekivalo i možda ova ekipa i ne može bolje, ali bojim se da ne bude još lošije. Ova sezona je izgubljena, a uspjeh bi bio četvrto mjesto.

Veliki poraz će biti ako ne odemo u Evropu. Izgubili bismo velika sredstva, a ona su neophodna za rekonstrukciju tima za narednu sezonu - naglašava bivši selektor reprezentacije BiH.

Kako kaže Smajlović, naredne dvije utakmice mogu odrediti mnogo toga. Na Grbavicu stižu Krupa, a zatim i Široki Brijeg.

gola postigao je Željezničar u sedam kola proljetnog dijela Premijer lige BiH.

Krpić i Krupa

Naredni Željin protivnik Krupa ima nešto zajedničko s kapitenom "Plavih" Sulejmanom Krpićem. Oni su više od 100 dana čekali na premijerligašku pobjedu, kao što i Krpić čeka na premijerligaški gol.

Prije prošlosedmične pobjede nad Čelikom, Krupa je posljednji put slavila upravo na Grbavici 24. novembra prošle godine, kad je i Krpić postigao posljednji gol. Krupa je prekinula post, čeka se Krpić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.