INTERVJU

Nihad Mujakić za Avaz.ba: Ne trebamo se baviti kalkuliranjem, mislim da ću se uklopiti u Kortrijku

U junu napušta tim s Koševa

Mujakić: Pravu sliku ćemo imati po završetku sezone. FK Sarajevo

Jasmin Alibegović

29.4.2019

FK Sarajevo aktuelni je lider na tabeli Premijer lige BiH i finalista Kupa BiH. Stoper tima s Koševa Nihad Mujakić zadovoljan je dosadašnjim ostvarenim rezultatima, no o mogućoj duploj kruni, u razgovoru za Avaz.ba, govori s dosta opreznosti.   

Dati maksimum

- S obzirom na to da smo prvi na tabeli i da igramo u finalu Kupa BiH, mislim da svi zajedno možemo biti zadovoljni ostvarenim. Naravno, pravu sliku ćemo imati po završetku sezone. Ono što je najvažnije jeste da u preostalih nekoliko utakmica damo svoj maksimum i pokažemo da dosadašnji rezultati nisu slučajnost već da su rezultat kontinuiranog rada i kvaliteta ekipe - kaže Mujakić.

Smatra da je nezahvalno još govoriti o duploj kruni za bordo klub.

- Činjenica da smo prvi na tabeli i u finalu Kupa govori da mogućnost postoji, ali jedna greška to sve može ugroziti. Ne trebamo se baviti kalkuliranjem, već svaku utakmicu shvatiti maksimalno ozbiljno i, ono najvažnije, nikada ne potcijeniti protivnika - ističe stoper tima s Koševa.

Bez obzira na rezultate, atmosfera u ekipi koja je pod palicom Husrefa Musemića jje odlična.

- Mnogo vremena provodimo zajedno, družimo se i pored treninga. Kao kolektiv imamo jedan zajednički cilj i sigurno da ćemo dati sve od sebe da ga ostvarimo - naglašava talentirani defanzivac.

Težak put

Na društvenim mrežema pojavila se fotografija iz 2013. godine, kada je Mujakić bio pionir na Koševu i imao ulogu dječaka koji dohvaća lopte prvotimcima, dok su u prvom planu bili sadašnji koordinator sportskog segmenta Emir Hadžić i saigrači koji su proslavljali pogodak.

Mujakić je danas sretan što igra na istom terenu na kojem su igrali igrači koje je posmatrao kao dječak.

- Tokom karijere imao sam dosta povreda koje su utjecale na formu i dovele do oscilacija u igri. Ponosan sam što sam danas tu gdje jesam jer znam koliko je bio težak put. Sretan sam što sam u Sarajevu prošao omladinske selekcije, danas igram na istom terenu na kojem su igrali nogometaši koje sam posmatrao sa tartan staze - riječi su našeg sagovornika. 

Što se tiče kvalitete Premijer lige BiH, Mujakić smatra da ima kvalitetnih pojedinaca, ali da je problem infrastrukture i dalje najveći inhibitor razvitka takmičenja. 

- Tereni koji ne zadovoljavaju osnovne kvalitete, činjenica da nemaju svi stadioni reflektore... Sve su to faktori koji utječu na kvalitet igre. Također, što se tiče transfer politike, mislim da ona proizilazi iz kvaliteta lige, što je ponovo direktno vezano za infrastrukturu - smatra Mujakić.

Velika čast

Zbog dobrih partija u bordo dresu, Mujakić je dobio poziv u mladu reprezentaciju BiH, što mu je mnogo značilo.

- Smatram da je poziv u reprezentaciju BiH velika čast za svakog pojedinca. To je pokazatelj da su se vaš trud i naporan rad isplatili, a ponosan sam na mogućnost da predstavljam svoju državu na sportskim takmičenjima - ističe Mujakić, koji se u budućnosti nada pozivu i u A selekciju. 

Nada se da će "Zmajići" ostvariti što bolji plasman u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

- Unutar grupe protivnici su nam teški – Belgija, Njemačka, Vels i Moldavija. Protiv selekcije Moldavije smo slavili 4:0, Belgiji idemo u goste, a s Njemačkom ćemo snage odmjeriti kući. Naša ekipa ima kvalitet, a dat ćemo sve od sebe da ostvarimo povoljan rezultat - potcrtava Mujakić.

Kortrijk ima kvalitet

Mladi reprezentativac BiH u junu će napustiti FK Sarajevo pošto je potpisao ugovor s Kortrijkom do ljeta 2023. godine, a bordo klubu je na ime obeštećenja pripao 1,1 milion eura. Mujakićev transfer drugi je najveći premijerligaški ikada, a mladi stoper s dosta pažnje prati mečeve belgijskog kluba. 

- Pratim utakmice Kortrijka i mislim da je to ekipa koja ima kvalitet. Sada se bore za plasman u Evropu. Igrači su većinom stariji, a mislim da ću se uklopiti načinom igre - ističe Mujakić.

Mujakićev najdraži evropski klub je Milan, a igrač Paolo Maldini. Uzora vidi u Sedinu Torlaku, bivšem kapitenu tima s Koševa. 

- Maldini i ja igramo na istoj poziciji, ali pored toga, on je srčan igrač i uvijek daje svoj maksimum. Što se tiče uzora, kao što sam mnogo puta rekao dosad, to je bivši kapiten Sedin Torlak - kaže Mujakić, koji svaki slobodan trenutak koristi za odmor s obzirom na to da većinu vremena provodi na treninzima ili pripremajući se za utakmicu. 

Mujakić je otkrio i koja mu je najdraža utakmica u bordo dresu, a imao je i poruku za mlade. 

- To je definitivno posljednji derbi na Grbavici, gdje smo slavili 0:3. Mladima bih poručio da budu uporni. Pobjede, ali i porazi su sastavni dio nogometa. Nekad ćete igrati bolje, nekad lošije, ali, sve u svemu, najvažnija stvar je da ne odustajete - zaključuje Mujakić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.