DOMAĆI NOGOMET

Potop Čelika na Koševu: Sarajevo sve bliže tituli prvaka

Prvi meč 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine

Jasmin Alibegović

3.5.2019

Koševo: Sarajevo deklasiralo Čelik - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

U prvom meču 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine nogometaši Sarajeva pobijedili su na stadionu "Asim Ferhatović Hase" Čelik iz Zenice rezultatom 5:0 i tako se približili osvajanju titule prvaka.

Ova utakmica za napadača Sarajeva Mersudina Ahmetovića imala je poseban značaj jer je to bio njegov jubilarni 100. nastup u bordo dresu. Tim povodom pred početak susreta Emir Hadžić, koordinator sportskog segmenta FK Sarajevo, Ahmetoviću je uručio prigodan poklon.

Prvi napad na susretu imali su domaći igrači, ali je lopta bila izbačena nakon centaršuta Halilovića. U 4. minuti Čelik je mogao doći do ranog vodstva kada je Anel Dedić šutirao s distance, ali je pogodio prečku gola Sarajeva. Minutu kasnije Tatar je ubacio do Ahmetovića, koji je glavom šutirao preko gola gostiju.

U 10. minuti Ahmetović je lijepo ubacio za Tatara, koji je šutirao atraktivno, ali nije bio precizan. Sarajevo je djelovalo življe nego u nekim ranijim utakmicama. U 18. minuti Rahmanović je napravio grešku i gosti su istrčali brzu kontru. Jurina je na kraju šutirao, ali njegov udarac je otišao pored gola.

Sarajevo je u vodstvo došlo u 21. minuti kada je nakon dobre akcije mrežu gostiju zatresao Benjamin Tatar. Tri minute kasnije bordo tim je udvostučio prednost. Mersudin Ahmetović pobjegao je odbrani Čelika, izašao sam pred golmana gostiju i rutinski zatresao mrežu za 2:0. 

U 26. minuti Okić je pogodio vanjski dio mreže nakon opasne akcije Čelika. Minutu kasnije Tatar je šutirao, ali je lopta otišla malo pored gola. Sarajevo je do novog gola došlo u 32. minuti. Kapić je ubacio iz kornera, Rahmanović spustio glavom za Tatara, a ovaj se sjajno snašao pred golom Čelika i pogodio za 3:0.  

U 35. minuti gosti iz Zenice odigrali su sjajnu akaciju, ali je Dedić s nekih desetak metara udarcem iz voleja šutirao visoko preko gola Sarajeva. Četiri minute kasnije na drugoj strani pokušao je Šišić nakon lijepog solo prodora, ali nije pogodio. Sarajevo je i do kraja poluvremena kontrolioralo igru i na odmor otišlo s tri gola prednosti.

Na otvaranju drugog poluvremena nije bilo uzbuđenja. U 53. minuti nakon kornera za Čelik pokušao je Vrhovac, ali je lopta otišla preko gola. 

Poslije toga Sarajevo je ponovo krenulo s napadima, a do četvrtog gola domaćini su stigli u 59. minuti kada je Anel Hebibović sjajnim volej udarcem s preko 20 metara pogodio mrežu Čelika.  


U 63. minuti nakon fenomenalne akcija Sarajeva, Aladin Šišić je asistirao, a mrežu gostiju zatresao je Amar Rahmanović za 5:0. 

U 69. minuti Rahmanović je nakon veoma duge akcije Sarajeva šutirao ka golu Čelika, ali mu je golman gostiju Karajbić odbranio. 

Deset minuta kasnije Rahmanović i Kruz (Cruz) kojem je ovo bio debitantski nastup u Premijer ligi BIH odgrali su dobru akciju, ali je na kraju odbrana gostiju dobro reagirala i otklonila opasnost. Domaćini su i do kraja u potpunosti gospodarili terenom i upisali važan trijumf u borbi za naslov prvaka.

Sarajevo je s ovom pobjedom povećalo prednost nad drugoplasiranim Zrinjskim na sedam bodova, a "Plemići" će svoju utakmicu igrati sutra protiv Radnika iz Bijeljine. 

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.