SAOPĆENJE

NSBiH: Mi smo jedino mjesto odlučivanja, rad komisija za licenciranje je potpuno nezavisan i autonoman

UEFA je, na bazi svojih standarda, uspostavila monitoring sistem

Sarajevo: Zgrada NSBiH. Arhiv

Avaz Sport

14.5.2019

Iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine odlučili su stati ukraj svim špekulacijama vezanim za proces licenciranja klubova za međunarodna i domaća takmičenja. Tim povodom iz krovne kuće bh. nogometa izdali su saopćenje, koje prenosimo u cijelosti: 

U skladu sa statutarnim obavezama i odredbama Pravilnika o licenciranju klubova NSBiH za međunarodna i domaća takmičenja, nadležna komisija za licenciranje klubova u prvom i drugom stepenu vodi proces u skladu sa svim relevantim procesima vezanim za izdavanje licence klubu aplikantu. 

Rad ovih komisija je potpuno nezavisan i autonoman, a propisi kojima se komisije vode prilikom izdavanja licence su vrlo jasno i precizno definirani u pravilnicima za međunarodna i domaća takmičenja. 

NSBiH u potpunosti podržava rad svojih organa i tijela, posebno u pravcu dosljednosti provođenja definiranih procedura i transparentnosti kod donošenja svojih odluka, kao i strogo poštivanje pravila jednakog tretmana svih aplikanata za licencu tokom ključnog procesa.

Iz tog razloga niti jedna odluka nadležnih tijela ne može, niti smije biti donijeta bez potpunog sagledavanja činjeničnog stanja, ispitana i provjerena po svim segmentima razmatranja u skladu s UEFA pravilnicima.

UEFA je, na bazi svojih standarda, uspostavila monitoring sistem kojim se nadzire rad svih asocijacija članica, što se posebno odnosi na proces licenciranja i rad klubova tokom cijele takmičarske sezone.

Ne postoji vaninstitucionalna adresa gdje se može, bez argumenata i verbalno, odlučivati o valjanosti neke odluke komisija NSBiH.

Zato još jednom naglašavamo da je NSBiH jedino mjesto odlučivanja, mjesto gdje će svaka komisija donijeti odluku na osnovu dostavljenih činjenica uz dosljednu primjenu propisa, jednakog i primjenjivog za svaku zainteresiranu stranu - stoji u saopćenju NSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.