LICENCA

Pravda za Mirsada Šiljka

Najveća žrtva ovogodišnjeg procesa licenciranja

Grbavica: Hoće li biti evropskih utakmica

Avaz Sport

16.5.2019

Svojevremeno je za sve kriv bio Munib Ušanović, generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Primao je prijetnje sa svih strana i najavljivane su tužbe kada su prije 15 godina Sarajevo i Željezničar ostali bez licenci za nastup u Evropi. Turbulentno vrijeme je to bilo, a i Savez je bio prilično šaren. U međuvremenu, Ušanovića odavno više nema u bh. fudbalu i još nekih poznatih nam likova, ali ima sličnih odluka i poteza, a očigledno u pojedinim klubovima nije ništa manje turbulentno.

Željezničar opet nema licencu, odluka je Prvostepene komisije za licenciranje. Klub s Grbavice nije na vrijeme platio ostatak duga bivšem treneru Slavku Petroviću, zvanično je obrazloženje, a ovih dana opet su najavljene tužbe prema ljudima u Savezu.

- Koja je logika da ne uplatimo novac, ako smo ga imali na računu - zapitali su se glasno pred novinarima ljudi iz kluba.

Zaista je tu teško naći logiku, jer bez licenci uglavnom ostaju oni klubovi koji nemaju novac da nešto plate. Željo je, tvrde u klubu, imao dosta novca tada, pa se onda možda treba baviti obrnutom logikom. Možda je najbolji odgovor, novo pitanje na temu „logika u bh. fudbalu“.

- Koja je logika suspendovati direktora, ako je uplatio novac na vrijeme?

Ako je Željezničar tek tako suspendovao „nedužnog“ direktora Mirsada Šiljka, mogao bi se izvući zaključak da je on najveća žrtva ovogodišnjeg procesa licenciranja. Uradio je sve što je trebao, u klubu kažu da ga ne smatraju odgovornim, ali je uredno suspendovan.

Sa druge strane, nije da će baš sada javno izaći Šiljak i pojasniti šta je radio i ko je za šta kriv, ali realno niko i ne očekuje. Čovjek je tu da uvijek aktuelne ukiva u zvijezde, a znao se proslaviti i izjavama poput one da je „Denis Pozder veliko pojačanje kluba i plod višemjesečnog skautiranja“. Šta drugo reći, nego čestitati onima koji su Pozdera skautirali, kao i ovima koji su „uplatili pare na pogrešan Petrovićev račun“.

I dok oni mogu uživati u kvalitetno odrađenim poslovima, ovi na tribinama koji samo žele da njihov Željo bude što bolji, čupat će kosu. Kao da rekord u broju poraza u nizu nije dovoljan, sada moraju brinuti o licenci i pored toga što je tim Amara Osima svoj posao obavio dva kola prije kraja sezone.

Šiljak: Trenutno na hlađenju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.