LEGENDE

Prije 27 godina ubijen je Želimir Vidović Keli: Zadužio je Sarajevo i BiH

Hrabro sportsko srce

Keli: Pokopan skupa s dresom Sarajeva. Arhiv

Avaz Sport

17.5.2019

Na današnji dan prije 27 godina ubijen je Želimir Vidović Keli, nekadašnji fudbaler Sarajeva i reprezentativac.

Tog kobnog 17. maja 1992. Keli je na humanom putu između centra Sarajeva i bolnice Dobrinje prevozio ranjenike. Još jednom je Keli pokazao hrabro sportsko srce, prevozeći ranjene borce i civile, kojima je tog paklenog dana u Sarajevo put ka bolnici Koševo bio jedini put nade da će spasiti život i nastaviti prkositi ubijajućim granatama i mecima. 

Vraćajući se iz bolnice, Keli tada nije ni slutio da će mu to biti posljednja humana vožnja. Prema riječima svjedoka, agresori su ga uhvatili i od te 1992. pa do 2004. gubio mu se svaki trag. 

Tog 5. juna 2004. na groblju Bare pokopani su Kelijevi posmrtni ostaci. Prema izričitoj želji njegove porodice, Keli je pokopan skupa s dresom Sarajeva. 

U znak sjećanja na legendarnog fudbalera Sarajeva jedno vrijeme se održavao memorijalni turnir, a danas jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, kao i glavni teren Fudbalskog kampa FK Sarajevo na Butmiru, a snimljen je i dokumentarni film o "Heroju u kopačkama" autora Muhameda Bikića.

Premijera filma "Keli" bila je na 72. rođendan njegovog FK Sarajevo, za koji je legendarni Keli, kao i za glavni grad, živio i igrao do posljednjeg daha, te na 73. rođendan Ujedinjenih naroda, a sam Keli je upravo želio ujedinjeno Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.