DOMAĆI NOGOMET

Kakva sudbina očekuje Želju, Slobodu i Čelik?

“Plavi” su na terenu izborili nastup u Evropi, a Tuzlaci i Zeničani u bh. eliti

Dan D za nekoliko premijerligaša. Arhiv

G. Š.

23.5.2019

Sjednica Drugostepene komisije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine za licenciranje, na kojoj će se razmatrati žalbe Željezničara, Čelika i Slobode na odluke Prvostepene komisije, održat će se danas (11 sati) u prostorijama NSBiH. Klub s Grbavice nije dobio licencu za nastup u Evropi, a Zeničani i Tuzlaci u Premijer ligi BiH. 

 Žrijeb parova 

- Ima raznih špekulacija, ali prema posljednjim informacijama, upitno je hoće li Željezničar dobiti dozvolu za nastup u Evropi. S druge strane, što se tiče Čelika i Slobode, tu će, vjerovatno, biti nekih kompromisa - javlja izvor “Dnevnog avaza” iz NSBiH te dodaje:

- Sjetite se prošle godine, kad je Drugostepena komisija vratila Prvostepenoj “slučaj Sloboda”, koja je dobila neku uvjetnu licencu. Sve do žrijeba parova nije se znalo hoće li se Tuzlaci takmičiti u Premijer ligi BiH, jer je, umjesto FK Sloboda, žrijebana kao X. Kad je u pitanju Premijer liga BiH, ne bi me začudilo da tako nešto bude i ove godine, odnosno da opet bude ikseva, iako to nije u skladu sa Pravilnikom o licenciranju.

Tuzlaci su, navodno, izmirili zaostale obaveze, a kod slučaja FK Željezničar problem je to što sve izdate evropske licence idu na provjeru u Evropsku nogometnu asocijaciju (UEFA).

Rokovi UEFA-e

- Pravilnici i rokovi UEFA-e su jasni bez obzira na to je li domaće ili međunarodno takmičenje. Za evropska takmičenja se, jednostavno, moraju poštovati svi rokovi, jer sve ide na provjeru, dok je za Premijer ligu BiH to malo, da tako kažem, fleksibilnije. Zbog toga me ne bi začudilo kad bi prvenstveno Sloboda dobila licencu. Jer, tu je bilo ozbiljnih dugovanja, repova, a šta su u međuvremenu sanirali, saznat ćemo u četvrtak - prenosi naš izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.