GRBAVICA

Ko su osumnjičeni za Željin debakl u vezi s licencom

Ekipa se izborila na terenu, administrativno stvar uprskana

Grbavica: Naredne godine bez Evrope

N. D.

28.5.2019

S pravom su ogorčeni navijači Željezničara. Klub je rezultatski izborio Evropu, ali nema licencu i neće naredne sezone biti učesnik evropskih takmičenja. Podijeljena su mišljenja ko je krivac za nastalu situaciju, a neki će u šali reći da su najviše krivi Amar Osim i igrači jer, da su bili peti na tabeli, licenca nikoga ne bi zanimala.

Bez šale, veliki je ovo udarac za Želju, prije svega finansijski, pa će biti velika borba da se taj značajni dio Željinog budžeta nekako nadoknadi. Ranija uprava, aktuelno vodstvo kluba, bivši trener ili Nogometni savez BiH... Kod navijača su svi osumnjičeni, a ko je zaista kriv, nije baš najlakše pitanje. 

Senad Misimović

Neki kažu da je „Cezar koji ne poznaje fudbal“, a za druge je „vizionar kojeg nisu razumjeli“. Kada se radi o licenci, bivši predsjednik kluba Senad Misimović ima itekako utjecaja na konačan rasplet. Doveo je Slavka Petrovića, otjerao ga i na kraju mu je kao predsjednik kluba ostao dužan. Misimović je, zajedno s administarcijom, prvi koji je mogao spriječiti aktuelni scenario. Imali su i presudu, ali riješili su tek pet posto duga Petroviću. Slovom i brojem, platili su samo 2.000 KM, uz naglasak na ono što su forsirali „transparentno“.

Mirsad Šiljak

Tri mjeseca pod ranijom upravom i tri mjeseca pod aktuelnom. Upravo toliko je bilo vremena da Mirsad Šiljak, direktor, u oba slučaja riješi problem Petrovića. U klubu kažu da je novca bilo, ali za Šiljka je očigledno nedostajalo dana, pa je Petrović novac dobio sa četiri dana zakašnjenja. Direktor Šiljak je suspendiran, valjda za to postoji razlog, iako Mirza Ustamujić iz Želje kaže da ga ne smatra odgovornim. Na teret mu idu i priče poput promašenog broja računa, molbi Petroviću da muljaju oko datuma i slično.

Slavko Petrović

Bio je stručnjak zapadnog kova, preporodilac ekipe Željezničara koji će s ambicioznom upravom klub dovesti do neslućenih visina, a onda je Slavko Petrović iz kluba i s klupe otjeran kao da nema ni nacionalnu C-licencu. Svoj zarađeni novac nije ponio s Grbavice pa se morao obratiti sudu. Nakon svega dobio je presudu, prema kojoj mu je klub dužan te je on uredno zatražio da se postupi po njoj. Na kraju je konačno isplaćen 4. aprila ove godine. To je prijavio, a grijeh mu je što nije pristao da kaže kako je novac dobio ranije.

NSBiH

Spočitavaju im se dvostruki aršini ili rad po nacionalnom ključu, a, ruku na srce, samo su dosljedno primjenjivali Pravilnik o licenciranju klubova. Jednom za svagda bi trebalo objasniti ljudima u klubovima da postoje rokovi i da proces licenciranja nije pijaca. Ako se šta treba zamjeriti Komisiji za licenciranje NSBiH, to je fleksibilnost kod dodjele licenci za Premijer ligu. Ispade da možemo sve progutati tamo gdje UEFA ne kontrolira, a ovo što se odnosi na evropska takmičenja moramo striktno po pravilima.

Nihad Selimović

Nova uprava je tim, a na čelu tima je Nihad Selimović. Može li biti odgovaran za nedobivanje licence? Njegov posao nije da vrši uplate, ali itekako je morao imati ljude za koje će biti siguran da znaju šta rade. Preskupo je ne dobiti licencu da bi se time neko površno bavio u klubu. Čovjek je uspješan biznismen, s još nekoliko ljudi je ušao da pošteno radi u Željezničaru, ali kontrola se mora imati nad svim procesima u klubu. Uz najbolje namjere, ostaje jedan od rijetkih predsjednika kluba s Grbavice koji nije dobio licencu za Evropu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.