PRIZNANJE

Mersudin Ahmetović najbolji igrač Premijer lige BiH za proteklu sezonu

Vladan Kovačević proglašen za najboljeg golmana, dok je Husref Musemić najbolji trener

Avaz Sport

2.6.2019

Sarajevo: Izabrani najbolji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Manifestacija proglašenja najboljih pojedinaca ligaških takmičenja pod okriljem NSBiH održana je večeras u hotelu "Terme" na Ilidži. Večerašnjoj ceremoniji su prisustvovali igrači i stručni štabovi A i U-21 reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Manifestaciju je prigodnim govorom otvorio prvi potpredsjednik NSBiH Milorad Sofrenić. 

Najbolji igrač Premijer lige BiH za sezonu 2018./19. je napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović. Treneri i kapiteni klubova našeg elitnog fudbalskog takmičenja najviše glasova su dali Ahmetoviću koji je iza sebe ostavio Miloša Filipovića iz Zrinjskog i Dražena Bagarića iz Širokog Brijega.

Ahmetović nije prisustvovao večerašnjoj manifestaciji pa je nagradu u njegovo ime od Milorada Sofrenića primio sportski direktor Sarajeva Emir Hadžić.

Mersudin Ahmetović je peti igrač koji je dobio ovu nagradu, a prije njega priznanja za najboljeg fudbalera bh. šampionata su osvajali Vagner Santos Lago (Wagner), Zajko Zeba, Miroslav Stevanović i Goran Zakarić.

Najbolji golman Premijer lige je Vladan Kovačević iz Sarajeva. Najbliži konkurenti Kovačeviću bili su Luka Bilobrk (Široki Brijeg) i Ivan Brkić (Zrinjski).

Kovačeviću je priznanje predao golman A reprezentacije BiH Ibrahim Šehić.

Najbolji strijelac u ovoj sezoni je Sulejman Krpić iz Željezničara koji je 16 puta loptu slao u protivničke mreže, a nagradu mu je uručio Edin Džeko.

Husref Musemić je proglašen za najboljeg trenera, a priznanje je u njegovo ime primio od Roberta Prosinečkog predsjednik FK Sarajevo Senad Jahić.

Posebno priznanje je uručeno sudiji Ameru Maciću iz Mostara koji je na utakmici PL BiH Tuzla City Sarajevo prisebnom reakcijom spasio život defanzivcu domaćeg tima Dini Bevabu, kada je nakon sudara sa protivničkim igračem ostao bez svijesti. Nagradu mu je predao drugi potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje NS BiH Ibrahim Hasanbegović.

Predstavnik "BH Telecoma" Kemal Avdagić je uručio nagradu za fer-play za FK Krupa.

Najbolja igračica Premijer ženske lige Bosne i Hercegovine ove godine je Selma Kapetanović iz SFK 2000 Sarajevo, dok je nagradu za najbolju golmanicu osvojila Elma Kundić iz bugojanske Iskre.

Kapetanović je pobijedila u konkurenciji Nikoline Vujadin (Lokomotiva) i Minele Gačanice (Emina), a Kundić je ostavila iza sebe Enveru Hasanbegović iz SFK 2000, te Indiru Faković iz Emine.

Priznanja najboljim fudbalerkama je uručio izvršni direktor Sektora za sport NSBiH Elmir Pilav.

Najbolji igrač Premijer futsal lige BiH je Marijo Aladžić, član prvaka Bosne i Hercegovine Mostar SG Staklorada, a odličje za najboljeg golmana futsala završilo je u rukama njegovog klupskog i reprezentativnog kolege Stanislava Galića.

Njima je nagrade predao drugi potpredsjednik NSBiH Ivan Beus.

U užoj konkurenciji za najboljeg igrača futsala bili su još Nermin Kahvedžić (Mostar SG Staklorad) i Kristijan Pantić (Brotnjo), kao i golmani Andrijano Dujmović (Zrinjski) i Bekir Hodžić (Salines).

Najbolji igrač Premijer omladinske U-19 lige BiH je Đani Salčin (Sarajevo) koji je pobijedio u konkurenciji Anesa Mašića iz Zrinjskog i Farisa Zubanovića iz Željezničara.

Najbolji golman ovog takmičenja je kao i prošle sezone Jasmin Kršić iz Željezničara koji je priznanje dobio ispred Belmina Dizdarevića iz Sarajeva, te Vojina Savića iz Zrinjskog. Njima je nagrade uručio izvršni direktor Sektora za administraciju NSBiH Nihad Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.