PREMIJER LIGA

Sindikalisti ili meteorolozi: Ko je kriv što se igra po vrućinama

Mnogo žalbi dolazi

Premijer liga: Trenutno drugačije ne može. Arhiv

N. D.

19.8.2019

Premijer liga BiH po mnogo čemu je specifična, a Sindikatu profesionalnih fudbalera za oko je zapela činjenica da se igra po nesnosnim vrućinama. 

- Večerašnjom utakmicom između FK Sarajevo i FK Radnik bit će kompletirano 5. kolo Premijer lige BiH. I u ovom kolu igrači su bili primorani nastupati u terminu od 17:30 sati. Ovog vikenda to je bio slučaj na dvije utakmice. Od početka takmičarske sezone 2019./2020. u svakom kolu se navedeni termin koristio za odigravanje premijerligaških susreta. Podsjećamo, Nogometni/Fudbalski savez BiH obavezao je klubove Premijer lige BiH da moraju nastupati na stadionima s reflektorskom rasvjetom od sezone 2018./2019. Kasnije se ta odluka pomjerila na sezonu 2019./2020. zbog, kako je navedeno, “praktičnih razloga”. Ipak, svjedoci smo da odluka nije provedena te se i u novoj takmičarskoj sezoni utakmice igraju u dnevnim terminima.

Odigravanje utakmica u ljetnom periodu, u dnevnim terminima otežava svim učesnicima bavljenje fudbalom. Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH izražava svoju zabrinutost zbog okolnosti u kojima su se do sada odigrale pojedine utakmice Premijer lige BiH. Zabrinutost dijeli i većina igrača koja nastupa u elitnom ranu bh. fudbala. SPFBiH zaprimio je od početka nove takmičarske sezone brojne žalbe igrača, koji su izrazili svoje negodovanje zbog nastupanja u ovim vremenskim uvjetima, a ipak su poštovali svoje klupske obaveze i nastupali - kaže se, između ostalog, u saopćenju Sindikata.

Bez ikakve dileme zabrinutost Sindikata za zdravlje fudbalera koji igraju po ovakvim vrućinama je opravdana i tu nema nikakve dileme. S druge strane, jasno je da se barem u skoro vrijeme ništa ne može promijeniti, pa ni bilo kakve konsultacije ili razgovori.

Jedino je rješenje, koje djelimično može riješiti problem, definitivna odluka da klubovi moraju imati uvjete za noćne utakmice, a jasno je da ona ne može biti ni donesena, a posebno ne može biti provedena ovog ljeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.