USPJESI

Sarajevo prvi klub koji je postigao 900 golova u Premijer ligi BiH

Pogodak Amara Rahmanovića ušao u historiju

FK Sarajevo: Stigao do velikog jubileja. FK Sarajevo

J. A. / Avaz Sport

30.9.2019

Fudbalski klub Sarajevo je tokom historije gajio napadački fudbal, što je posebno postalo izraženo nakon osamostaljenja države. U bivšoj Jugoslaviji, igrači Sarajeva su na kraju sezone dva puta ponijeli titulu najboljeg strijelca lige, a otkako se igra zajednička Premijer liga BiH, to im je uspjelo četiri puta (Obuća, Škoro, E. Hadžić i Benko). 

Kao plod takvog stila igre, Sarajevo je postalo prva ekipa koja je stigla do brojke od 900 postignutih golova u zajedničkoj PLBiH (od sezone 2002/2003).

Sarajevo je u okviru 11. kola savladalo Mladost rezultatom 0:3, a pogodak Amara Rahmanovića pred sami kraj meča bio je jubilarni 900. gol u PLBiH. Pored toga što je postiglo najviše golova, Sarajevo je od svih ekipa koje su igrale sve sezone zajedničke Premijer lige BiH primilo i najmanje golova - 458. 

Najbliži Sarajevu prema broju postignutih golova su Željezničar i Široki Brijeg, a obje ekipe su postigle po 845 golova. Na četvrtom mjestu nalazi se ekipa Zrinjskog, koja je postigla 836 golova, a od ekipa koje su igrale sve sezone zajedničke Premijer lige BiH, tu je još Čelik, čiji su igrači postigli 600 golova.

Spomenuli smo da je Sarajevo primilo najmanje golova od svih ekipa koje su igrale zajedničku ligu, a iza njega se nalazi gradski rival Željezničar, čiji su golmani od sezone 2002/2003. do danas primili 473 gola. Na trećem mjestu prema broju primljenih golova nalazi se Široki Brijeg sa 515 golova, dok je četvrti Zrinjski sa 564 primljena gola. Čelik je peta ekipa koja je igrala sve sezone zajedničke lige, a njegovi golmani do sada su primili 649 golova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.