TUZLA Nakon ostavke predsjednika UO-a Seada Kozlića

Šećerbegović novi mandatar Skupštine Slobode

Najavio niz poteza čiji je cilj ozdravljenje kluba

Fena
16.10.2019 20:53

Nakon ostavke predsjednika Upravnog odbora Slobode Seada Kozlića, Skupština tog kluba večeras je za novog mandatara imenovala Elmira Šećerbegovića, vlasnika firme "GEN 79" iz Tuzle, inače sina nekadašnjeg nogometaša Slobode Dževada Šećerbegovića.

On je najavio niz poteza čiji je cilj ozdravljenje Slobode na temeljima iskustava drugih uspješnih klubova, poput Sarajeva, gdje je omogućen ulazak domaćeg i stranog kapitala. S tim u vezi, večeras su izmijenjena dva člana Statuta kluba, koji tretiraju upravo mogućnost ulaska društvenih i privatnih firmi u Skupštinu kluba, gdje će, ovisno o visini uloga, imati odgovarajući nivo upravljačkih prava.

Na početku sjednice Skupštine neopozive ostavke podnijeli su Kemal Kurević i Željko Mitrić, predsjednik i potpredsjednik ovog tijela.

Za dva potpredsjednika imenovani su Adnan Mujezinović i Jasmin Hukić, dok će, u skladu s novim odredbama Statuta, budući predsjednik Skupštine biti, ujedno, predsjednik kluba.

Rečeno je da će nova uprava u roku od dva i po mjeseca pripremiti sve što je nužno da se izabere nova Skupština, u kojoj će se upravljački utjecaj mjeriti visinom ulaganja.

Šećerbegović je rekao da Sloboda više ne može funkcionirati na dosadašnji način te da je 100. godišnjica kluba idealno vrijeme da se okrene novi list. 

- Neki će se naljutiti, ali ću reći da je Sloboda samo star, ali ne i trofejni klub. Infrastrukturno se ne može nositi sa Sarajevom, Željezničarom ili Širokim. Godinama se životari i, ekonomski gledano, ovo je klasični primjer stečaja. Mislim da postoji način da se spasi i naš cilj je da pokušamo servisirati dugovanja a da ne opterećuju klub, a drugo, da osiguramo sredstva za normalno funkcioniranje – kazao je Šećerbegović.  

Dodao je da će se maksimalno posvetiti analizi milionskih dugova, čime će se pozabaviti advokatski tim, koji su već formirali. Kazao je kako se dugovi na papiru vrte oko 5,5 miliona KM.

- Skupština kluba ne može više funkcionirati na dosadašnji način. Moramo imati 50 glasova, a jedan glas, odnosno jedno mjesto, koštat će 24.000 maraka. Fokus će biti na omladinskom pogonu, a ne na prvom timu. Moramo se osloniti na svoj trenerski i igrački kadar. U naredne dvije ili tri godine akcent će biti na stabilizaciji i rješavanju dugova, a eventualno tek za četiri godine na sportske rezultate – naglasio je Šećerbegović te je saopćio da iza ovog projekta stoji veći broj kompanija i uspješnih biznismena.

Kazao je kako će koordinator svih selekcija u klubu biti Rizah Mešković (72 godine), koji će imati apsolutnu autonomiju u izboru svih trenera.

Komentari

NA VRH