SAZNAJEMO

Hoćemo li se danas zahvaliti Prosinečkom?

Sigurno ću razgovarati s predsjednikom Begićem i ovim, pa ćemo vidjeti šta će biti dalje, rekao je selektor naše reprezentacije

Prosinečkom je iz NSBiH sugerirano da nakon povratka iz Atine ostane u Sarajevu. Avaz

Piše: G. Šumar / Avaz.ba

17.10.2019

Selektoru našeg državnog tima Robertu Prosinečkom, kako saznaje „Dnevni avaz“, jučer je iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine sugerirano da nakon povratka iz Atine ostane u Sarajevu, gdje će danas obaviti razgovor s čelnicima kuće bh. fudbala. Tada će mnoge stvari biti jasnije, jer je očigledno da je poljuljano povjerenje koje bi moglo dati nadu neophodnom samopouzdanju kako bi se u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2020. ostvario željeni cilj.  

Analiza i razgovor

Portal "Avaz" jučer je objavio tekst pod naslovom: Upitan status selektora Prosinečkog... što je kasnije i potvrđeno. Naime, na pitanje kakvi su Vaši planovi vezani za angažman u reprezentaciji BiH, i dalje prvi strateg našeg državnog tima je odgovorio: 

- Ne znam, to ćete da pitate dalje... Sigurno ćemo napraviti analizu, a sigurno ću razgovarati s predsjednikom (Elvedinom Begićem, op. a.) i ovim, pa ćemo vidjeti šta će biti dalje.

Selektor „Zmajeva“ je dodao:

- Sigurno je da Bosna i Hercegovina ima kvalitet, ali do kuda i kako? Jer, u Atini se pokazalo da, nakon jedne stvarno odlične utakmice (Finska 4:1) i priče o nekim bajkama i bez Edina Džeke i ovih kao važnih sad smo našli alternative, nismo bili ni blizu Grcima. Koji je razlog, da li to što smo igrali na strani ili... - ne znam, vrlo mi je teško reći. Ali uglavnom, ne možemo na pravi način parirati u dvije utakmice u tri dana.

Selektor reprezentacije BiH konstatira da je sada teško razgovarati o tome da li bi bilo bolje da su igrali neki drugi igrači, jer tri nova igrača koja su ušla u drugom poluvremenu (Mato Jajalo, Haris Duljević i Rijad Bajić) nisu donijela ili dala ništa novo. 

- Pokušavali smo promijeniti taj ritam i sve ostalo, ali nismo dobili to što smo tražili. Poslije jedne takve utakmice kao protiv Finske, gdje sam mislio da smo dobili samopouzdanje, odigrali smo utakmicu koja je ispod našeg nivoa, sigurno - analizira selektor Prosinečki.  

Treba ići dalje

Naredno logično pitanje bilo je: Osjećate li i dalje podršku igrača?  

- Ma šta je podrška igrača... Mislim da igrači, ne mogu reći da nisu htjeli, nego jedino nisu mogli. Grci su bili brži, bolji i to treba priznati. Ne možete živjeti u nekim iluzijama... Grci su, jerdnostavno, bili bolji, a to nema veze sa (ne)podrškom. Ne znam koji je razlog za sve to, toliko smo griješili, dali smo im sve lopte... tako da su to neke neobjašnjive stvari. Ali, dobro, to je, jednostavno, nogomet i treba ići dalje – za kraj je rekao selektor Prosinečki.

Pjanić, Hodžić i dva Edina

Selektor Prosinečki nije pročitao izjavu Miralema Pjanića u kojoj je izjavio, između ostalg, da su „Zmajevi“ osrednja reprezentacija... 

- Kad se izgubi, prorade emocije i onda se govori puno stvari. Bez daljnjeg, Miralem je jedan od najvažnijih ili najvažniji igrač. Međutim, znamo i to, koliko god smo dobili Armina Hodžića koji je odigrao fenomenalno protiv Finske, ipak i Edin (Džeko) i Višća (Edin) su nam falili. U biti, imali smo i dosta peha, a možda smo se malo i uljuljani nakon velike utakmice protiv Finske. Također, dosta igrača je bilo povrijeđeno... Ne, ne govorim ovo da se nešto branim, ali imali smo dosta problema oko svega toga. Od povreda Šunje (Tonija Šunjića), do povreda dva Edina, do same utakmice u Atini nismo znali da li će biti spreman Kvrža (Zoran Kvržić)... To nije ni razlog ni opravdanjem, ali jednostavno, moramo razmišljati i o smjeni generacija koja dolazi, evidentna. Mislim da naši igrači nisu zavoravili igrati, nego moramo vidjeti kako, zašto i zbog čega mi ne možemo odigrati dvije utakmice u tri dana - rekao je selektor Prosinečki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.