BORDO MAŠINERIJA

Koševo neosvojiva tvrđava za Čelik: Sarajevo upisalo novu pobjedu i zasjelo na vrh tabele

Odigrana prva utakmica 13. kola Premijer lige BiH

Piše: J. A. / Avaz Sport

18.10.2019

Koševo: Detalj s utakmice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

U prvoj utakmici 13. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine nogometaši Sarajeva savladali su na Koševu zenički Čelik rezultatom 2:0. 

Sarajevo je zaprijetilo već u 3. minuti, ali je na kraju Tatar šutirao visoko preko gola. Letić je u 9. minuti poslao dobar centaršut, a Rahmanović je glavom šutirao preko gola. Domaćini su vršili pritisak i u nastavku, ali je odbrana Čelika bila na visini zadatka. Gosti su u 18. minuti imali dosta prostora za kontru, ali nisu uspjeli uraditi ništa i ostalo je 0:0.

U 20. minuti, Dedić je iz slobodnjaka šutirao preko gola. Igrač Sarajeva Gavrić šutirao je u 24. minuti iz slobodnjaka, s velike udaljenosti. Lopta je išla u donji lijevi ugao gola Čelika, ali je golman gostiju odbranio. Novu priliku domaćini su imali dvije minute kasnije, poslije solo akcije Rahmanovića, koji je, na kraju, šutirao pored gola.

Čelik je uzvratio u 29. minuti, kada je Jamak odličnim centaršutom iz slobodnog udarca pronašao Dedića, koji je iz odlične situacije poslao loptu preko gola. U 36. minuti, gosti su imali odličnu priliku, ali je Mahmutovićev pokušaj u posljednji trenutak blokirao Dupovac. 

Na samom otvaranju drugog dijela domaćini su imali kolosalnu šansu. Ahmetović se našao u prilici, ali mu je odbranio golman Čelika Pavlović. Čelik je ubrzo nakon toga imao veliku priliku, ali je Okić šutirao iznad gola. 

U 56. minuti, igrač gostiju Perišić dobio je direktan crveni karton zbog starta sleđa, kojim je zaustavio kontru Sarajeva. Domaćini su vrlo brzo iskoristili brojčanu prednost na terenu. Sarajevo je do vodstva došlo u 60. minuti, kad je Rahmanović, nakon centaršuta Hodžića, pogodio za 1:0.

Okić je u 70. minuti sam pokušao protiv odbrane Sarajeva, ali je loše šutirao. Sedam minuta poslije, Gavrić je pokušao iz slobodnjaka, ali se lopta odbila od živi zid i otišla u korner. Pitanje pobjednika riješeno je u 85. minuti. Korner je izveo Milanović, a iskusni Ahmetović glavom je zatresao mrežu Čelika za konačnih 2:0. Sarajevo je ovom pobjedom zasjelo na vrh tabele, a bordo tim sada ima 27 bodova, tri više od Tuzla Cityja, koji ima i utakmicu manje.  

Zanimljivo, Čelik ni u ovom meču nije uspio srušiti negativnu tradiciju. Zenički klub na najvećem bh. stadionu nije slavio čak 33 godine, a na Koševu su posljednji put upisali pobjedu u sezoni 1986/1987. sa minimalnih 1:0. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.