ZENICA Predsjednik i većinski investitor NK Čelik

Olgun poručio: Neću biti moneta za potkusurivanje

Raspisat će poziv za četiri funkcije

J. A. / Avaz Sport

Olgun: Oglasio se saopćenjem za javnost

Foto: Arhiv


Predsjednik i većinski investitor NK Čelik Ajdin Olgun (Aydin) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je istakao da do njega nisu stigle informacije o nemogućnosti odigravanja utakmice između Željezničara i Čelika minulog vikenda.

Kako se navodi, vlastite aktivnosti bazirao je na osiguranju materijalnih i infrastrukturnih uvjeta za seniorski pogon te je osigurao i dostavio sredstva za isplatu redovnih obaveza prema igračima pred utakmicu sa Željezničarom.

- Do mene kao glavnog investitora i predsjednika NK Čelik Zenica nisu stigle informacije o nemogućnosti odigravanja utakmice zbog nepoštovanja odluka Disciplinske komisije NSBiH. 

Vlastite aktivnosti bazirao sam na osiguranju materijalnih i infrastrukturnih uvjeta za seniorski pogon te sam osigurao i dostavio sredstva za isplatu redovnih obaveza prema igračima kako bi isti nesmetano i s velikom sportskom željom i motivom ušli u prvenstvenu utakmicu protiv FK Željezničar te rasterećeni postigli što bolji rezultat kojim bi obradovali ne samo mene nego armiju navijača.

Također, zbog nepotpune informiranosti o eventualnim obavezama, odnosno prijetnjama suspenzijom od NSBiH, brinuo sam o investicijama koje se odnose na izgradnju trening-kampa za Akademiju kluba te pripremi redovne godišnje sjednice Skupštine, čije je održavanje planirano za sredinu decembra 2019. godine. 

Nakon neočekivanog i bolnog saznanja o stvarnom stanju u klubu čiji sam predsjednik, koje je kulminiralo neodigravanjem prvenstvene utakmice, obavještavam javnost o mjerama koje namjeravam poduzeti i koje sam sublimirao u sljedeću odluku:

1. Pod hitno utvrditi stvarno knjigovodstveno stanje NK Čelik na dan 31. oktobar 2019., što uključuje: 

– Obaveze prema poreznim organima države BiH, Federacije BiH, ZDK i Grada Zenice.

– Obaveze prema svim uposlenicima NK Čelik (igrači, treneri i ostalo osoblje).

– Obaveze NK Čelik po osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka i presuda nadležnih organa NSBiH i sudova BiH.

– Obaveze NK Čelik prema dobavljačima.

– Utvrđivanje kompletnog iznosa ličnih investicija u NK Čelik.

2. Bez odlaganja nadležno Tužilaštvo ZDK upoznati s aktivnostima sa zaključivanjem štetnih ugovora koji imaju obilježja krivičnog djela u predmetima: Tarik Adilović i Hanan Adilović.

– Sporazum sa NK Vitez po osnovu obeštećenja igrača amatera Vedrana Vrhovac.

– Isplata sredstava bez pravnog osnova Ratku Dujković i Stevi Nikoliću.

– Angažman firmi i trećih lica za potrebe NK Čelik bez saglasnosti Upravnog odbora kluba.

3. Uputiti javni poziv za izbor i imenovanje lica na ključne funkcije u klubu:

– Sportski direktor kluba.

– Izvršni direktor kluba.

– Koordinator omladinskog pogona.

– Tehnički sekretar.

4. Za realizaciju odluke zadužujem generalnog sekretara NK Čelik i knjigovodstveni servis kluba. 

5. Rok za realizaciju odluke 15. novembar 2019. godine.

Uz sve naprijed navedeno, obavještavam javnost da ću ličnim sredstvima, kao što sam to i do sada uglavnom radio, izmiriti sva dugovanja koja NK Čelik Zenica ima po osnovu odluka Disciplinske komisije NSBiH te da će utakmica 16. kola Premijer lige BiH biti odigrana u definiram terminu od NSBiH.

Nakon 15. novembra 2019. godine i uvida u stvarno stanje NK Čelik Zenica, obavijestit ću javnost o daljnjim postupcima u vezi s vlastitim statusom, odnosno poštivanjem preuzetih obaveza vezanih za budućnost NK Čelik Zenica. 

Prošlost, dešavanja prije mog ulaska u klub ni meni, a ni široj javnosti nisu pretjerano bitna pa zato ne želim biti saučesnik u već više puta viđenoj priči na ovim prostorima, ne želim biti dio bilo kakve političke priče, a posebno ne predizborne i izborne kampanje niti moneta za potkusurivanje za zadovoljavanje nečijih ličnih interesa i ambicija.

U klub sam ušao čistih namjera i samo s jednim ciljem, a to je jak i stabilan NK Čelik Zenica - navodi se u saopćenju Ajdina Olguna.

Više o temi Aydin Olgun

ČELIK
Sprema se čistka na Bilinom polju
NA VRH

Podijeli članak na