PRISJEĆANJE

Na današnji dan rođen Želimir Vidović Keli: U najtežim ratnim danima pokazao je svoju ljudsku veličinu

Heroj koji je sahranjen u bordo dresu

Vidović: Zadužio je grad Sarajevo i BiH. Arhiv

J. A. / Avaz Sport

17.11.2019

Na današnji dan 1953. godine rođen je legendarni igrač FK Sarajevo Želimir Vidović Keli.

Na Koševo je stigao u ljeto 1974. godine iz sarajevske Bosne, a debi za prvi tim upisao je 14. avgusta u utakmici Kupa protiv ilidžanskog Igmana. Za Sarajevo je odigrao 241 utakmicu i postigao 14 golova.

Nakon punih devet godina, Keli se u ljeto 1983. rastao sa svojim Koševom i Sarajevom te karijeru nastavio u Austriji. Nakon samo pola godine u timu Union Velsa, u januaru 1984. prešao je u GAK, za koji je nastupao sve do 1989. godine.

Po završetku igračke karijere, Keli se vratio u svoje Sarajevo, gdje je dočekao i početak agresije na Bosnu i Hercegovinu. U najtežim ratnim danima, Keli je pokazao svoju ljudsku veličinu. Ostao je uz svoj grad, uz svoju raju, uz svoju Dobrinju, a njegova želja da pomogne svojim sugrađanima koštala ga je života. Dana 17. maja 1992. godine Keli je prevezao četvoricu ranjenika iz okružene Dobrinje do bolnice Koševo, a prilikom povratka u svoje naselje, na jednom kontrolnom punktu je zarobljen, odveden u nepoznatom pravcu, a potom ubijen.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su tek 1996. na Stupu, a 5. juna 2004. sahranjen je na Gradskom groblju Bare. Prema izričitoj želji njegove porodice, Keli je sahranjen u dresu Sarajeva. Danas, po Keliju naziv nosi najveća ulica u sarajevskom naselju Dobrinja, kao i glavni teren Trening-centra FK Sarajevo u Butmiru, prenosi "Bordo vremeplov".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.