ZVANIČNO

Generalna direktorica FK Sarajevo članica organizacije ''Common Goal''

Sabrina Buljubašić. FK Sarajevo

Avaz.ba

21.11.2019

Generalna direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo Sabrina Buljubašić prva je direktorica koja se pridružila ''Common Goalu''. Buljubašić je organizaciji pristupila krajem oktobra na prvom nogometnom kongresu za centralnu i istočnu Evropu, koji je održan 18. i 19. oktobra, a kojem su prisustvovali predstavnici organizacije.

- Fudbal je sport koji nas sve povezuje. Nadam se da će moja odluka da pomognem radu ''Common Goala'' inspirirati i druge da učine isto te da će više ljudi iz regije odlučiti pomoći društvu kroz fudbal - kazala je Buljubašić.

''Common Goal'' je nastao od ''StreetFootballWorlda'', vodeće svjetske organizacije u polju društveno korisnog rada u sportu. Pristupanjem organizaciji, igrači, treneri i ostali zvaničnici imaju mogućnost donirati 1 posto godišnje zarade za neku od manjih organizacija koje djeluju unutar pokroviteljstva ''Common Goala'', a za cilj imaju unapređenje uvjeta života u zajednici.

Primarni cilj ''Common Goala'' je kreiranje veze između poslovne i društvene strane fudbala koja omogućava ravnopravnost spolova, unapređenje uvjeta života, pomoviranje mira i društvene pravde.

Dugoročni cilj organizacije jeste da 1 posto svih prihoda iz oblasti fudbala, što u momentu iznosi približno 50 milijardi eura godišnje, bude usmjereno u unapređenje društveno-ekonomskih uvjeta.

Od osnivanja organizacije u avgustu 2017. godine, 135 profesionalnih fudbalera i trenera iz više od 35 država je pristupilo ''Common Goalu''. Jedan posto primanja odrekli su se i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin te danski klub Nordsjeland.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.