PRAZNIK

Nogometni savez BiH i Fudbalski klub Sarajevo čestitali Dan državnosti

Na današnji dan 1943. godine održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu

Dan državnosti BiH. Arhiv/FK Sarajevo

Piše: J. A. / Avaz Sport

25.11.2019

Nogometni savez Bosne i Hercegovine uputio je čestitku povodom Dana državnosti naše države. 

- Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti sa željom da se u narednom periodu zajedno radujemo uspjesima naših reprezentativnih selekcija i klubova, koji predstavljaju našu zemlju na međunarodnim takmičenjima - naveli su iz krovne kuće bh. nogometa. 

Također, čestitka je stigla i od Fudbalskog kluba Sarajevo.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Fudbalski klub Sarajevo upućuje najiskrenije čestitke svim građanima naše države. 

Današnji dan obilježava se od 25. novembra 1943. godine, kada je održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a upravo je to da je Bosna i Hercegovina definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava - stoji u čestitki aktuelnog prvaka naše države. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.