MOSTAR

FK Velež čestitao Dan državnosti BiH i najavio prijateljski meč protiv stolačke Iskre

Utakmica se igra 26. novembra 2019. godine u 14 sati

Grb Veleža. NK Velež

J. A. / Avaz Sport

25.11.2019

Fudbalski klub Velež čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine. 

- Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, FK Velež Mostar upućuje svim građankama i građanima BiH najiskrenije čestitke.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, dogovorena je prijateljska utakmica između kombiniranog sastava FK Velež i FK Iskra Stolac, koja će ugostiti "Rođene" u utorak 26. novembra 2019. godine. Početak utakmice zakazan je u 14 sati - saopćili su iz FK Velež.

Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) održano je 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu. Na tom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Zaključak ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na zasjedanju ZAVNOBiH-a prisustvovalo je 247 vijećnika svih bh. naroda, od toga 173 s pravom glasa.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, podsjetili su iz mostarskog kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.