PROBLEMI

Na pragu najvišeg ranga, a presvlače se na tribinama

Ako niste u nekom lobiju, ne možete dobiti podršku, tvrde u klubu

Fortuna: Traže bolji status. Avaz

Piše: J. A. / Avaz Sport

26.11.2019

Ženski fudbalski klub Fortuna iz Živinica jesenji je prvak FBiH grupa Sjever. U dosadašnjem dijelu prvenstva su bez poraza i osvojile su masimalan broj bodova, a imaju gol razliku 45:4. Uprkos dobrim rezultatima u Fortuni vlada razočarenje zbog odnosa Općine Živinice prema ovom klubu. Jozo Banović, predsjednik kluba nezadovoljan je načinom na koji se iz budžeta dijeli novac sportskim klubovima.  

Druge stavke 

- Sport u Živinicama je u takvoj stagnaciji da se neko treba zapitati ko i šta radi. Ako niste u nekom lobiju, ne možete dobiti podršku. Malo se izdvaja za sport i daje se na druge stavke. Ovo što su predložili u Nacrtu budžeta, nema nikakvih mjerila i niko u gradu nije zadovoljan – kaže Banović.

Kako kaže, Fortuna je gotovo bez pomoći, a nije zadovoljan uvjetima koji su im na raspoalaganju.

- Mi nemamo nikakvih uvjeta. Trebamo se vratiti Premijer ligu BiH, ali nemamo adekvatne pomoći. Općina Živinice neravnomjerno raspoređuje novac – ističe predsjednik Fortune.

Vildana Hodžić, kapiten Fortune, bila je kadetska i juniorska reprezentativka BiH, a početkom 2018. godine dobila je i poziv u A selekciju. Naglašava da su finansije i neadekvatni uvjeti za rad glavni problemi ekipe koju predvodi. 

Nema termina

- Naša ekipa je za tekuću godinu dobila iz općinskog budžeta 10 hiljada KM, a išli smo na daleka gostovanja poput Bosanske Krupe, Sanskog Mosta, Mostara... Ipak smo sa tako malo sredstava uspjeli ostvariti najbolje rezultate. To je sve zahvaljujući dobroj angažiranosti naše uprave trenera i igračica. Nadam se da ćemo u narednoj godini imati veću podršku od strane općine jer smo to svojim rezultatima zaslužile – kaže Hodžić. 

Stvari idu tako daleko da Živiničanke imaju problema i s održavanjem treninga.

- Gradski stadion u Živinicama većinom je zauzet. Na glavnom terenu uvijek su mogli trenirati samo prvotimci Slavena. U nekoliko navrata, kada se i izborimo za neki termin, nemamo svlačionice pa se presvlačimo na klupama ili tribini – riječi su nogometašice Fortune.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.