VJEČITI DERBI

Željo na Koševu pokazao ko je gazda u gradu i preuzeo vrh tabele

18. kolo Premijer lige BiH

Piše: J. A. / Avaz Sport

30.11.2019

Detalj s utakmice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+29

Nogometaši Željezničara pobijedili su nakon preokreta na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u 120. prvenstvom vječitom derbiju u okviru 18. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine ekipu Sarajeva rezultatom 3:1.

Na početku susreta, Željezničar je držao loptu u svom posjedu, ali nije bilo uzbuđenja. Prvu priliku Sarajevo je imalo u 4. minuti kada je nakon dobrog ubačaja Tatara, Osmanković otklonio opasnost pred golom "Plavih".

U 11. minuti opasan kontranapad su imali igrači Željezničara, ali nakon povratne lopte Veselinovića, lopta nije došla do Štilića.

Igrala se 12. minuta kada je Sarajevo došlo do vodstva. Hodžić je ubacio u kazneni prostor, Ahmetović fenomenalno prevario Osmankovića i potom zatresao mrežu Kjosevskog za 1:0 i veliko slavlje domaćih navijača.

Dvije minute kasnije Štilić je šutirao iskosa sa 10-ak metara, ali je lopta otišla preko gola. U 23. minuti bilo je opasno pred golom "Plavih".

Velkoski je ubacio, ali je na kraju lopta odlazi preko gola.

Minutu kasnije igrač Sarajeva Anel Hebibović zadobio je tešku povredu. Hebibović nije mogao nastaviti susret i odmah je prevezen u bolnicu. Najvjerovatnije su stradali ligamenti njegovog koljena, a umjesto njega na terenu je zaigrao Darko Lazić.U 29. minuti Adnan Gušo je isključen s utakmice zbog prigovora.

Željezničar je do izjednačenja došao u 30. minuti. Nakon što je Lazić igrao rukom Semir Štilić je dobio priliku da šutira s vrha šesnaesterca i odlično je iz slobodnog udarca zatresao mrežu Džafića.

Sarajevo je organiziralo solidan napad u 38. minuti, ali udarac Lazića glavom nije previše bio opasan za gol gostiju. U 42. trener Željezničara Amar Osim dobio je žuti karton zbog protesta, a javnu opomenu u prvoj minuti nadoknade prvog dijela dobio je i njegov kolega, Husref Musemić i na odmor se otišlo pri nerješenom rezultatu 1:1.  

Željezničar je do potpunog preokreta došao u 47. minuti. Štilić je fenomenalno prevario dvojicu nogometaša Sarajeva, centrirao na drugu stativu, a Sulejman Krpić glavom zatresao mrežu domaćina za 1:2.

U 52. minuti Štilić je centrirao, ali je Krpić u ofsajdu. Nakon toga igralo se uglavnom na sredini terena, a Sarajevo je imalo inicijativu. U 58. minuti Ahmetović je imao sjajnu šansu nakon dodavanja Velkoskog, ali je Kjosevski odbranio njegov pokušaj.

Sarajevo je imalo stopostotnu priliku u 63. minuti kada je Oremuš zaobišao Kjosevskog promašio prazan gol.

U 69. minuti Hodžić je srušio Veselinovića u velikoj prilici i sudija Haris Kaljanac je pokazao na penal za Željezničar. Siguran realizator s bijele tačke bio je Semir Štilić koji je pogodio za 1:3. 

U 72. minuti Sarajevo je imalo sjajnu priliku, ali je udarac Velkoskog bio izblokiran. Sarajevo je  87. minuti ostalo s igračem manje, obzirom da je Besim Šerbečić dobio crveni karton. Do kraja meča, Sarajevo nije uspjelo ništa napraviti i Željezničar je slavio veliku pobjedu. 

Željezničar je s ova tri boda preuzeo lidersku poziciju od Sarajeva. Oba tima imaju po 35 bodova, s tim što bordo klub ima slabiju gol-razliku i međusobni duel.  

U sjeni duela vječitih sarajevskih rivala, Zrinjski i Mladost odigrali su 1:1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.