PORAZI

To nisu navijači, nego građani: Ko ima pravo uskratiti im gledanje utakmice

Potreban angažman i NSBiH

Navijačima koji ne prave incidente uskraćena prava. Arhiv

Piše: N. D. / Avaz.ba

5.3.2020

Drugoligaš Mirandes u revanš utakmici Kupa kralja ugostio je Real Sosijedad, člana elitnog ranga. Za Mirandes je to bila utakmica života. Prilika da prvi put u historiji uđu u finale Kupa, a na stadionu je bila uzavrela atmosfera. 

Nisu uspjeli slaviti zajedno za nešto više od pet hiljada svojih navijača na stadionu. Preostalih hiljadu prisutnih na utakmici je ipak slavilo. Gostujući navijači ovacijama su ispratili igrače Sosijedada u finale Kupa kralja.


Napredan svijet

Podalje od Mirandesa je Banja Luka. Tamo je isto igrana Kup utakmica. Borac je ugostio Željezničar u četvrtfinalu Kupa BiH. I tu su gosti slavili, ali nisu ispraćeni ovacijama svojih pristalica, jer njih više nije bilo na tribinama. Navijači Željezničara nisu na stadionu proveli ni ukupno 45 minuta i morali su izaći. Uvedeni su u posljednjim trenucima prvog dijela i debelo prije kraja izvedeni.

Prvi događaj je tek ilustracija kako se to radi u naprednom fudbalskom, ali i civiliziranom svijetu, jer zaista taj fudbal nema nikakvih poveznica s našim, osim što se istim imenom naziva.

Kod nas su još jednom prekršena ljudska prava građana ove države. Jer navijači Željezničara (oni su tek svjež primjer) sasvim normalno su došli pratiti jedan sportski događaj, platiti ulaznicu i bodriti svoje igrače. Ko ima pravo čovjeku koji je došao na javni događaj uskratiti tu mogućnost ako se on ponaša u skladu sa zakonom? Niko i nigdje, osim u BiH.


Vruć krompir

Treba reći da su stvari postavljene tako kod nas da čak ni Nogometni savez BiH nema ingerencije nad ovim stvarima. Svjesno prepušten vruć krompir ili moranje, nije jasno, ali sve je svedeno na procjene policije. Tako policija kaže - sigurnosni razlozi i učini šta misli da je najbolje.

Poražavajuća je činjenica da ovakvim potezima policija u RS, ali imali smo primjere i iz FBiH, priznaje da nema sposobnost osigurati događaj na kojem je nekoliko hiljada ljudi. Ovdje svakako treba dati podršku policiji koja želi raščistiti s huliganima ili ljudima pod dejstvom opijata kojih bude među navijačima, ali nikako se ne može pod tom krinkom dozvoljavati da se prave zabrane bez ikakvih kriterija. Još je gore da je jedini kriterij da si gostujući navijač.

Na kraju, Nogometi savez BiH se treba početi miješati u svoj posao. Oni postoje zbog fudbala u BiH, a ne fudbal zbog njih. Ne može se jednostavno prešućivati nešto što se očigledno događa u ligi koja je pod njihovom ingerencijom. Oni bez imalo ustezanja moraju tražiti da navijači gledaju utakmice, ništa manje od toga.


Savez mora učiniti više. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.