PREMIJER LIGA

Šta ako dođe do prekida prvenstva: Je li Sarajevo novi prvak BiH

U Italiji se spominju dva raspleta

Koševo: Hoće li doći do neočekivanog raspleta. Arhiv

Piše: N. D. / Avaz.ba

11.3.2020

Situacija s koronavirusom već danas je poremetila toliko toga u svijetu sporta, pa i fudbala. Odgađaju se utakmice, zatvaraju kampovi klubova, zabranjuje se igranje uz prisustvo publike, a iako smo se nadali da će sve proći mimo nas, to je sada postala i naša stvarnost.

Tako je sa sportom, pa se utakmice tokom ovog mjeseca u ligaškim takmičenjima mogu igrati, ali bez prisustva navijača. Neka prvenstva već su prekinuta, a jasno da se s najvećom pažnjom prate događaji u Italiji. Serija A je prekinuta, a mnogi se pitaju šta će se desiti ako se ne nastavi.

Iako kod nas stanje nije tako dramatično, zanimljivo bi bilo znati šta bi se desilo da se u ovom trenutku prekine Premijer liga BiH. Da li bi Sarajevo automatski postalo prvak, da li znači nešto što je već dvije trećine takmičenja okončano, ili bi se pristupilo nekom drugom modelu, još nema informacija, a, jasno, svi se nadaju da situacija neće biti toliko pogoršana da dođe do prekida takmičenja.

Prema dostupnim informacijama iz Italije, postoje dva moguća modela u slučaju da se Serija A ne mogne nastaviti. Prema jednom, Juventus, koji je vodeći na tabeli, postao bi novi prvak, a prema drugom, četiri prvoplasirane ekipe igrale bi plej-of. Ako ne u Italiji, završnica bi bila organizirana u nekoj državi, tako pišu Italijani.

Slično se govori o borbi za opstanak, ili bi bilo uzeto trenutno stanje ili bi se igrao plej-aut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.