OPROŠTAJI

Nedjelja kad je otiš'o Salem

Njegov utjecaj niko ne može zanijekati

Prolić: Možda neka zahvalnica. Arhiv

Piše: Avaz.ba

9.4.2020

Sudio je kada je sudija bio najbitniji, bio delegat kada je delegat odlučivao o svemu, a i kontrolor je sada kada ocjena tog službenog lica znači sve. Utjecaj mu niko nikad nije mogao zanijekati, a sada je došlo vrijeme za oproštaj. Moglo bi se reći: "Nedjelja kad je otiš'o Salem."

Salem Prolić otišao je u penziju, nakon desetina godina koje je proveo u bh. fudbalu. Sve je, kako se govori, ubrzala afera "Var". Prolić je saslušan, dobio je zabranu rada u fudbalu, pa je njegova sreća i da ispunjava kriterije za penziju. Nekako sa zabranom kretanja za starije od 65 godina i on je napunio upravo toliko. Uzdravlje!

Bio je sekretar Komisije za sudije kada je uhapšen zbog sumnji na namještanje rezultata, a navodno je on ključni svjedok istražnim organima. Navodno je do detalja opisao neke događaje.


Prolić: Napunio 65 godina. Arhiv

Inače, neki su širili glas da je Prolić uvijek bio poseban. Još dok je sudio, imao je istančan ukus za lijepo i dobro, pa je znao udovoljiti sebi. Znalo se šta se za koliko radi, a uvijek je bila spremna ekipa za svaki posao. Ipak, mnogi će reći kako je on na svoje došao tek kada je sjeo na fotelju u NSBiH. Nazivao je sebe Bogom, častio napretkom na listama i skidao s lista, a da mu niko nikad nije ili nije htio stati na žulj.

Salem Prolić zasigurno je veliki čovjek bh. fudbala. Gabaritima bez sumnje, ali s druge strane bio je siva eminencija svega što se događalo u vezi sa sudijama i sudijskom organizacijom. Posebno je pitanje da je neko takvih poslova mogao toliko dugo opstati u bh. kući fudbala. Je li moguće da niko iz Saveza nije znao na kojem principu funkcioniraju poslovi Salema Prilića, kako je skrojena sudijska mreža i BiH i kako je tu napredak bh. fudbala najmanje bitan.

I hoće li biti oproštaja? Možda se neko sjeti ideje da ga opet postavi uz neku aut liniju i dodijeli mu nekakvu plaketu uoči neke fudbalske utakmice. Taj čovjek je obilježio jednu epohu bh. fudbala, za NSBiH nikad nije bilo dilema kako je radio (bar nisu javno govorili), a onda je sigurno zaslužio bar zahvalnicu. Možda ne bi bilo loše uokviriti jedan dres za maga koji je opstao toliko godina, a svima je bilo jasno šta radi.

Na kraju još jedna modifikacija izreke: "O penzionerima sve najbolje."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.