RAZGOVOR

Aldin Đidić: U bh. fudbalu ne postoji kvalitetan sistem

Vlada FBiH onemogućila je sportskim klubovima da apliciraju na programe pomoći i ublažavanja ekonomskih posljedica ove krize

Đidić: Dosta je neizvjesnosti. Arhiv

Piše: N. Demirović / Avaz.ba

9.7.2020

Fudbal u BiH se zove profesionalnim, ali počesto se mnoge stvari rade više nego amaterski. U jednom, segmentu, onom koji se tiče zaštite igrača veliki stvar radi Sindikat profesionalnih fudbalera BiH (SPFBiH). Uhvatili su se ukoštac s velikim problemima koje su imali igrači, bore se i danas, ali je sigurno da je mnogo toga bar kada se radi o pravima igrača, dosta jasnije.

U razgovoru za „Avaz" Aldin Đidić, osnivač SPFBiH, govorio je o periodu pandemije, predmetima na kojima rade, Premijer ligi BiH, zaštiti igrača...

Kako gledate na period pandemije koronavirusa, koji su najveći problemi s kojima su se susreli fudbaleri u BiH?

- Pandemija još uvijek traje, moramo biti oprezni i misliti na svoje zdravlje, te na zdravlje naših najprečih. To je ipak najvažnija poruka. Kada je u pitanju fudbal u BiH i fudbalska industrija uopće, možemo vidjeti različite modele kako se države bore u trenutnoj situaciji. Čini se da je Njemačka odradila najbolji posao, a s druge strane vidjeli smo, primjera radi u Rusiji, da čitave ekipe moraju u karantin zbog zaraze. U BiH je prvenstvo okončano vrlo kasno, odnosno u šestom mjesecu, dok su druge zemlje u regionu započeli sa igranjem. Smatram da je neizvjesnost bio glavni osjećaj kod svih trenera i igrača, s obzirom na to da smo svjedočili prebacivanju odgovornosti nadležnih gotovo svakodnevno. Posljedice pandemije tek ćemo vidjeti, a već nekoliko klubova je najavilo nemogućnost takmičenja u idućoj sezoni zbog nedostataka finansija.

I igrači u BiH trebaju zaštitu. Arhiv

Određene pojave

Koliko ste i po kojim osnovama imali asistencija (predmeta) u vrijeme pandemije? 

- Kada je u pitanju domaći fudbal, mogu reći da svakodnevno imamo veliki broj upita i poziva naših igrača iz svih rangova takmičenja. Situacija nije dobra. Evidentno je da ne postoji nikakav seriozan sistem u bh. fudbalu, koji će određenim pojavama stati u kraj. Imali smo dosta upita od strane bh. igrača koji igraju u inostranstvu, u Vijetnamu, Maleziji, Gruziji, Albaniji i slično. Nastojimo pomoći koliko možemo i sve naše kapacitete smo usmjerili ka tome.

Kakva je u ovakvim okolnostima međunarodna praksa i koliko su naši klubovi i Nogometni savez BiH tu praksu spremni provesti? 

- Ključni princip FIFA-e u trenutnoj Covid -19 situaciji jeste da nema jednostranih odluka klubova, ali i jednostranih raskida ugovora. Dakle, sve odluke o eventualnom smanjenju ugovornih obaveza i trajanju ugovora moraju biti donešene u dogovoru između kluba i igrača. FIFA je vrlo striktna u tome, na posljednjem godišnjem izvještaju o pravu u fudbalu, koji se sredinom juna održao, jasno su podcrtali da neće prihvatiti bilo kakva jednostrana smanjenja od strane klubova. Mi smo klubove Premijer lige BiH još 11. aprila izvijestili o svim međunarodnim principima i promjenama FIFA pravilnika za vrijeme ove pandemije.

Mislite li da su igrači dovoljno zaštićeni u vrijeme koronavirusa i šta je eventualno trebalo učiniti? 

- Na međunarodnom nivou jesu, a kada su u pitanju domaći pravni okviri u BiH nisu i tu ima mnogo posla zaista. Mi pokušavamo maksimalno da promijenimo određene stvari. Vlada FBiH onemogućila je sportskim klubovima da apliciraju na programe pomoći i ublažavanja ekonomskih posljedica ove krize, Zakon o Radu je apsolutno na strani poslodavaoca, a ne radnika, u ovom slučaju igrača i Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, odnosno naš pravni tim zaista ulaže velike napore svaki dan kako bi pomogli igračima.

Premijer liga BiH. Arhiv

Vrlo teško

Je li realno da se u ovakvim uvjetima već u avgustu igra nova sezona Premijer lige BiH? 

- Epidemiološka situacija se mijenja iz dana u dan. Svi mi, koji radimo u fudbalu, želimo ponovo gledati Premijer ligu BiH, ali moramo sve relevantne okolnosti uzeti u obzir. U ovom trenutku je vrlo teško dati određenu prognozu. Vidimo da je trenutno veći broj fudbalera Mladosti iz Doboja kod Kaknja pozitivno na Covid - 19 i želim im brzo ozdravljenje. Nadam se da će se situacija razvijati ka boljem u našoj državi, da će broj slučajeva biti u padu, kako bi ponovo gledali premijerligaški fudbal.

Kako gledate na finansijske izvještaje klubova prema kojima se može izvući zaključak da su igrači ili zarađivali minimalac ili su samo prijavljeni na takav iznos? 

- Dosta vremena smo potrošili analizirajući izvještaje poslovanja klubova. Mnogo je anomalija i postavlja se pitanje stvarne konkurentnosti pojedinih klubova. Očito je da državni organi ne rade svoj posao jednako na teritoriji čitave BiH.

Savjetujete li igračima da se ne upuštaju u takve aranžmane s klubovima?

- Apsolutno! Mi se zalažemo da NFSBiH usvoji novi standardni ugovor, kojeg smo predložili krajem 2019. godine, a isti bi onemogućio pravljenje tzv. duplih ugovora, koji su česta pojava ne samo u BiH, već u ovom regionu. Nastojimo educirati fudbalere koliko je zapravo štetno po njih ako imaju takav vid aranžmana, da mogu ostati uskraćeni svojih primanja, te da nisu u odgovarajućem obimu prijavljeni na penzioni i zdravstveni fond.

Nezavisna arbitraža

Koji je najveći problem s kojim se susreću igrači u Premijer ligi BiH? 

- Smatram da je najveći problem ta što su strani fudbaleri u mnogo boljeg položaju nego domaći. Kako bi otklonili taj problem predložili smo NFSBiH izmjene pravilnika o statusu i transferu igrača, kako bi pravila FIFA-e približili domaćim okvirima. Kantonalni savez i državni savez, kao instance odlučivanja u sporovima igrača ne mogu suditi stranim fudbalerima, jer ne ispunjavaju minimum propisanih uvjeta od strane FIFA-e i FIFPRO-a. Želimo nezavisnu arbitražu po međunarodnim pravilima, koja bi izjednačila položaj domaćih i stranih fudbalera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.