FUDBAL

Sudionici afere "Var" dijelit će pravdu i ove sezone

Neka imena već delegirana za 1. kolo

Prva liga FBiH: Hoće li biti sve po starom. Arhiv

Piše: N. D. / Avaz.ba

6.8.2020

Bombastično je najavljena afera “VAR”. Iskaze je dalo na desetine sportskih direktora klubova iz Travnika, Mostara, Gabele, Novog Travnika, Banovića... Saslušani su i brojni menadžeri.

Njihova imena nalaze se u izvještaju SIPA-e, sve s ciljem da se Tužilaštvu olakša donošenje tužilačke odluke u ovom predmetu.  U dokumentima Tužilaštva jasno je navedeno da su “krivična djela osumnjičeni vršili na način da su od uprava klubova koji su se takmičili u Prvoj ligi FBiH, zahtijevali davanje dara da bi, zauzvrat, poduzimanjem radnji u skladu sa svojim svojstvom, utjecali na ishod utakmica”. 

Privedeni su Ilija Živković, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Anto Bilješko, Fuad Zahirović, Marko Brezović, Marijo Grgić i Anto Kobaš i stigla je preporuka SIPA-e da se ovi ljudi udalje iz fudbala, bar dok postupci ne budu okončani.

Na SIPA-inom popisu su bili Darko Gedžić, Azem Karić, Haris Halkić, Haris Poprženović, Mirza Kazalagić (sudije A liste Prve lige FBiH), Edin Zijakić, Adi Šabić, Sahib Smriko, Emir Delić, Edin Redžović, Marko Brozović, Mario Grgić, Josip Vargić, Filip Jarić (sudije B liste Prve lige FBiH), Anto Kobaš, Esad Kudelić, Renato Buhić (delegati), Niko Lacić i Salem Kundo (posmatrači)... 

I onda „prvo pa muško“. Kako saznajemo, sudije su uredno prisustvovale seminaru pred novu sezonu Prve lige Federacije BiH, što je preduvjet da bi bili delegirani za dijeljenje pravde.  

– Sve je to urađeno pod velom tajne. Čak taj slučaj nije došao ni na Izvršni odbor. Da bi se sve pokrilo pravno Disciplinska komisija je pojedine aktere afere kaznila sa 500 KM i sada im je put ponovo otvoren. Baš kao da se ništa nije desilo – kaže izvor „Avaza“ .

Sve potvrđuje i delegiranje za 1. kolo Prve lige FBiH. Imena sa SIPA spiska se nalalaze tu, a nema sumnje da će i za ostale biti mjesta u narednim kolima. Tako će pravdu na prvoligaškim terenima ponovo dijeliti pojedini arbitri za koje su istražni organi dokumentirali i koliko su novca uzimali, a "posmatrat" će ih opet oni koji su u sve bili upleteni.

Delegiranje za 1. kolo. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.