PREMIJER LIGA BIH

Nalić: Moja ekipa se malo prilagođava protivniku

Nalić: Ovo mi je prvi put da dolazim na Gradski stadion u Banjoj Luci poslije skoro tri decenije. Arhiv

Avaz Sport

21.9.2020

Trener Tuzla Cityja Zlatan Nalić je ponovo u rodnoj Banjoj Luci, prvi put poslije 28 godina. Trener ekipe iz Simin Hana će danas (18 sati) u okviru osmog kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine prvi put voditi neki tim protiv banjalučkih crveno-plavih. Boja, koje je nosio u igračkoj karijeri, baš kao i njegov otac. 


Ne vezujem se na taj način za klubove

- Ovo mi je prvi put da dolazim na Gradski stadion u Banjoj Luci poslije skoro tri decenije. Nikada nisam ni igrao protiv Borca niti sam vodio neki tim protiv banjalučkog kluba, izjavio je Nalić u razgovoru za Mondo i dodao da ipak nije navijač crveno-plavih, niti bilo kog kluba osim onog koji trenutno vodi.

- Ja se prosto ne vezujem na taj način za klubove. Cijenim i volim fudbalsku igru i u skladu s tim, posmatram utakmice i pojedine igrače. Volio sam recimo jako Zolu, Ruija Kostu i takav profil fudbalera.

Bez obzira na emocije, kao profesionalac, podvukao je da će Tuzla City ići na osvajanje sva tri boda.

- Moja ekipa se malo prilagođava protivniku, pokušavamo da igramo ‘ispravno’, a ako bude tako, utakmice idu u toku kojem mi to želimo. Nisam opterećen igrom rivala, iako znam u detalje kako to radi Borac. Pokušavamo uvijek da diktiramo igru.

Prema njegovim riječima, takva je trenerska filozofija koju njeguje u cjelokupnoj karijeri. Dosad je radio u stručnom štabu mlade selekcije Švedske, vodio je tuzlansku Slobodu i sada njenog gradskog rivala.

- Od prvog dana, otkako sam na trenerskoj klupi ne pravim razliku ni domaćeg ni gostujućeg terena niti imena protivnika. Sve utakmice Tuzla City ide na pobjedu bez obzira na sve. Važan mi je i pokušaj, ako momci odrade posao, iskreno, sa velikom željom, da budemo dostojan rival na terenu… I ako ne ostvarimo cilj, ja sam zadovoljan. Ali, cilj je uvijek da pokušamo doći do pobjede. Takav sam trener, kad uđemo u autobus da putujemo na meč, idemo po bodove.

Nalić je mišljenja da Borac njeguje skandinavski model povratka iskusnih fudbalera poput Stojana Vranješa, koji će po svemu sudeći, biti danas pod posebnim nadzorom njegovog tima. 


Borac je veliki klub

- Banjalučani su prvu godinu u elitnom rangu, potrebno je i Borcu i svim drugim timovima najmanje dva-tri prelazna roka da se napravi pravi tim. Zadržali su dobar dio igrača iz Prve lige RS, nešto su dokupili pojačanja, a poslužili su se i trendom kakav je u Skandinaviji – da iskusne igrače sa karijerama vrate u klub gdje oni pronađu svoj mir, razigraju se i dožive svoju novu mladost. To se desilo Borcu sa par igrača, najviše sa Stojanom Vranješom…


Na kraju je poželio Borcu da u kontinuitetu dobije epitet “evropski”.


- Borac je nesumnjivo veliki klub. Po tradiciji iz bivše Jugoslavije stoji uz Sarajevo, Željezničar, Slobodu i Velež, mada je bilo čudnih okolnosti pa je dosta često išao ‘gore-dole’ i nije imao kontinuitet u Premijer ligi BiH, što su imali neki drugi klubovi osim možda Veleža. Banjaluka je u našim okvirima, metropola, ne kažem to jer sam Banjalučanin, već smatram da grad zaslužuje jedan pravi klub, ne samo u BiH, već u evropskim okvirima. Ja iskreno vjerujem da će Banjaluka to i da ostvari u kontinuitetu, zaključio je Nalić.

Utakmica 8. kola Premijer lige između Borca i Tuzla Cityja počinje u 18 sati, uz direktan prenos na kanalu Arena Sport 1.

Prema kladionici Mozzart, kvota na pobjedu Borca je 1,65. Ostale kvote pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.