FK SARAJEVO

Nagrada "Želimir Vidović Keli" uručena Nijazu Memiću

Nijaz Memić i Sabrina Buljubašić. FK Sarajevo

Piše: G. Š.

26.10.2020

Osnivač prvog Ski kluba za osobe sa invaliditetom Nijaz Memić dobitnik je nagrade "Želimir Vidović Keli", koju je povodom 74. rođendana dodijelio FK Sarajevo.


U okviru tog projekta omogućeno je da djeca s ograničenim fizičkim mogućnostima provedu dio školskog raspusta na olimpijskim planinama i nauče svoje prve skijaške korake. Ovo je prvi ovakav projekt realiziran u Bosni i Hercegovini, a koncipiran je prema ideji prvog predstavnika BiH na zimskim paraolimpijskim igrama Nijaza Memića. Pomenuta škola skijanja pokrenuta je u saradnji sa Plivačkim klubom Spid i trenerom Kapom, a pohađalo je 15 djece iz tri kantona, saopćeno je iz FK Sarajevo.  

Nijaz Memić je i sam osoba sa invaliditetom, prvi predstavnik BiH na zimskim paraolimpijskim igrama u historiji, jedini je instruktor skijanja bez noge u BiH. U svijet zimskih sportova uveo je desetine djece sa najtežim oblicima invaliditeta direktno utičuči na njihovu inkluziju u društvo kroz sportske aktivnosti, a prošle godine po prvi put u istoriji BiH prvim skijaškim koracima naučio je dječaka od trinaest godina, koji je potpuno slijep. Uporedo sa sporskim aktivnostima promociju aktivnosti djece sa invaliditetom radi i kroz emisiju “SportusParalimpicus” koje se emituje jednom mjesečno na radiju Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.