ZENICA

NK Čelik: Zahvaljujući mladima stanje u klubu se stabilizuje

Deblokada računa prvi korak ka ozdravljenju kluba

Predstavljen kvartalni izvještaj finansijskih tokova kluba. ARHIV

A. V. / Fena

26.10.2020

Predstavnici NK Čelik danas su predstavili kvartalni izvještaj finansijskih tokova kluba, realizovane ciljeve te planove za budućnost kluba.

Istaknuto je da se zahvaljujući mladima koji su preuzeli klub u najtežim trenucima stanje stabilizuje, a dugovanja umanjuju.

Na današnjoj konferenciji novinarima su se obratili predsjednik NK Čelik Denis Mušović koji je kazao da su računi blokirani te da je njihova deblokada prvi korak ka ozdravljenju kluba, zbog čega su poduzeli sve aktivnosti na rješavanju ovog problema.

- Kanton nikada nije pomogao nijedan klub, a ovo je idealna prilika da učine nešto za ovaj grad i klub. Mnogi govore da će za Čelik biti milioni, nama nisu bitni. Po prvi put imamo strateški plan da stabilizujemo klub i želimo to uraditi - kazao je Mušović te naglasio da i Grad Zenica treba ispoštovati odluke Gradskog vijeća od 16. jula, a koje se tiče pomoći Čeliku. Dodao je da im je jedini interes Čelik.

Član UO NK Čelik Zenica Emir Čerim je kazao da je klub po prvi put predstavio neki finansijski izvještaj, odnosno, u ovom slučaju izvještaj o finansijskim tokovima kluba za određeni vremenski period.

- Ova uprava je za 47 igrača i trenera kao i 12 uposlenika radne zajednice isplatila ukupno 502.650 KM čime je uz dogovor sa svima ušteđeno više od 700.000 KM. Čelik danas ima više od milion KM manje duga nakon odlaska investitora iz Turske. Nećemo dozvoliti da klub bude u situaciji da obećava nešto što ne može ispuniti i da kasnimo sa obavezama koje imamo prema uposlenicima i igračima - istaknuo je Čerim.

Dodao je da su svi igrači oprostili veliki dio duga, da su postignuti dogovori sa svima, osim s Harisom Dilaverom koji nije htio pristati na njihove zahtjeve.

- Ugovor Brekala je pod istragom državnih organa jer se smatra da je potpis direktora Đuguma krivotvoren i ostaje Pecelj, čija dugovanja nisu bila velika. Dilaveru smo ponudili 50 posto duga, pa smo potom ponudili 20.000 KM odmah i dvije rate po 20.000 KM u toku sljedeće godine, ali i to je odbio. Zadnji zahtjev od njega je 40.000 KM odmah i dvije rate po 15.000 KM, jedna do kraja ove godine i jedna naredne godine što klub nije u stanju da isplati - pojasnio je Čerim.

Generalni direktor NK Čelik Zenica Zlatan Delismajlović je kazao da je rukovodstvo saglasno s revizijom kluba od nezavisne revizorske kuće, ali da je Čeliku potrebna dubinska revizija na koju, do sada kontaktirane revizorske kuće, nisu pristale.

- Nijedna revizorske kuća nije spremna vršiti reviziju jer je veliki broj dokumentacije izuzet od istražnih organa koji vrše radnje, a to su Tužilaštvo i FUP. Za NK Čelik se vrši pet istraga, za dvije istrage znamo šta je i o čemu se radi, a to ne možemo javno iznijeti - zaključio je Delismajlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.