KLUBOVI

Poruka iz Zenice: Na putu oporavka Čelika stoji samo jedan čovjek

Kasumović je bio prvi i jedini čovjek koji se u gradu Zenici usudio riječi „Čelik“ i „gašenje“ staviti u istu rečenicu

Prepreka pred Čelikom: Hoće li konačno grad izvršiti obećanje. Arhiv

N. D.

11.11.2020

Nakon što je načinom na koji se njime upravljalo posljednjih nekoliko godina, NK Čelik Zenica dotakao samo dno u finansijskom i organizacijskom smislu, zbog čega su članovi kluba odlučili da Čelik nastavi sportski kontinuitet u najnižem rangu u bh. fudbalu – Kantonalnoj ligi, konačno nam stižu ohrabrujuće vijesti iz prostorija zeničkog kluba.

Novoizabrano rukovodstvo sastavljeno od najvatrenijih navijača je javnost izvijestilo kako je domaćinskim poslovanjem i racionalnim utroškom sredstava u proteklih pola godine klupski dug smanjen za oko 1,2 mil KM. Također, po prvi put u novijoj historiji su plaćene tekuće ubaveze za PDV, a javnosti je predstavljen i finansijski izvještaj o utrošku sredstava kluba. Čelik je polusezonu završio na prvom mjestu, te se svakako očekuje da već sljedeću sezonu igra u višem rangu.

Ipak, na putu oporavka, rukovodstvo zeničkog velikana stoji velika prepreka, a to je – hoće li konačno dobiti obećanu finansijsku i institucionalnu podršku Grada Zenice?!


Donesena odluka

Podsjetimo, rukovodstvo, članovi i navijači NK Čelik Zenica zahtijevaju da Gradska uprava Grada Zenice sprovede jednoglasno usvojene odluke Gradskog vijeća Grada Zenice od 20.08.2020. po kojim će se iz budžeta Grada Zenice finansirati reprogram poreskih dugovanja kluba, te na račun kluba prebacivati sredstva koja Grad Zenica prikupi od prihoda od zakupa poslovnih prostora u prostorijama stadiona Bilino polje. U tu svrhu, NK Čelik Zenica je Gradu Zenica dostavila prijedlog sporazuma kojim se pobliže definišu obaveze Kluba i Grada, međutim gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ga već 3 sedmice odbija potpisati.

- Pozivamo da Gradska upravo potpiše dostavljeni Sporazum kako NK Čelik Zenica više ne bi bio žrtva političkih prepucavanja poslije lokalnih izbora i da se jednom – zauvijek istrgne iz ralja politike, poručio je Denis Mušović, predsjednik Upravnog odbora NK Čelik Zenica

Vrijedi istaknuti da je peticiju pod sloganom „Stop gašenju Čelika“ koja poziva na pomoć Gradske upravu jednom od simbola Zenice potpisalo gotovo 10.000 ljudi.

Kada se sagledaju činjenice - da su nakon masovne peticije građana Zenice izglasane odluke Gradskog vijeća koje Gradsku upravu obavezuju na sprovođenje istih, očekivalo bi se da se Čeliku uklanja i posljednja prepreka na dugogodišnjem putu oporavka i konačno nazire svjetlo na kraju tunela, međutim stvari se odvijaju dosta teže kada Gradskom upravom Zenica upravlja čovjek koji, pored desetine takozvanih „grobara“ Čelika, vjerovatno prednjači u količini štete koju je nanio tom klubu.

Naime, trenutni gradonačelnik Zenice je Fuad Kasumović, čovjek koji je prema izvještaju Finansijske policije koja je vršila kontrolu dokumentacije u NK Čelik Zenica 2017. godine obnašao dužnost predsjednika Upravnog odbora NK Čelik Zenica 2005. godine kada je klub ostvario najveći finansijski gubitak u historiji kluba – 1.327.863 KM za samo jednu godinu.

Kao jedan od kandidata za gradonačelnika Grada Zenice, svoju predizbornu kampanju je i temeljio na obećanjima kako će Grad Zenica pomoći Čeliku kroz finansiranje reprograma prema Poreznoj upravi FBiH, otpisivanje potraživanja javnih preduzeća u vlasništvu Grada Zenice, pa čak i traženje sponzora. Na tim obećanjima je i dobio značajan broj glasova, te se smatra da su upravo oni i bili presudni da postane gradonačelnik Zenice, ali danas, četiri godine kasnije, Čelik nema potpisan reprogram s Poreznom upravom FBiH, dugovanja prema Javnim preduzećima i dalje stoje, a Grad nije našao niti jednog sponzora u tom periodu.



Dolazak Olguna

Osuđivanog Aydina Olguna (Ajdin), Kasumović je doveo i predstavio kao investitora u bh. fudbal, za njega garantovao, te ga na kraju i nametnuo članovima skupštine NK Čelik Zenica. Epilog ove misije samoprozvanog „ekonomskog stručnjaka“ je da je Turčin nakon samo 2 i po godine napustio Čelik ostavivši ga u najgoroj situaciji od njegovog nastanka tako što je ispao iz Premijer lige BiH i dodatno zadužio klub za višemilionske iznose.

Kasumović je bio prvi i jedini čovjek koji se u gradu Zenici usudio riječi „Čelik“ i „gašenje“ staviti u istu rečenicu. Više puta je zagovarao provođenje stečajnog postupka nad simbolom Zenice. Nakon pritiska javnosti, javno je izjavio kako odustaje od ideje stečaja, ali svoju patološku želju i ideju da ugasi jedan od simbola Zenice očito i dalje sprovodi tako što ignoriše odluke Gradskog vijeća.

Važno je napomenuti da je, nakon što je instalirao Ajdina Olguna, Kasumović počeo plaćati reprogram poreskih dugovanja NK Čelik Zenica prema Poreznoj upravi FBiH. Kada se ispostavilo da Olgun ne plaća tekuće obaveze prema Poreznoj upravi, Kasumović je, nakon što je uplaćeno 600.000 KM novca iz budžeta Grada Zenice na račun Porezne uprave FBiH, prekinuo plaćanje reprograma. Ta sredstva ne mogu biti vraćena u gradski budžet, te će, ukoliko se ne obnovi sporazum s Poreznom upravom FBiH, 600.000 KM građana Zenice doslovno propasti.

Nakon što je prije više od tri godine postao gradonačelnik Zenice, Kasumović je na sve načine pokušavao izbjeći provedbu svojih obećanja. Pružanje podrške za reprogram poreskih dugovanja i otpisivanje potraživanja javnih preduzeća u vlasništvu Grada Zenice je uslovljavao opstankom u Premijer ligi BiH, izradom desetogodišnjeg plana, izborom novog podobnog predsjednika (Jasmina Memiševića op.a.), odlaskom NGG „Za Čelik“ iz struktura kluba...

Danas se služi sličnom taktikom tako što pomoć klubu uslovljava provođenjem finansijske revizije iako zna da je istu nemoguće sprovesti sve dok traju istražne radnje u klubu, a navodno se radi o kontrolama Porezne uprave FBiH i Federalne policije koje upravo i istražuju period u kojem je Kasumović bio predsjednik kluba, te poslovanje Ajdina Olguna – čovjeka kojeg je sam Kasumović doveo.

Javnost u Zenici željno iščekuje zvaničnu podršku jednom od simbola Uzavrelog grada. Do lokalnih izbora je ostalo nekoliko dana koji će nam dati odgovore na pitanja - hoće li Gradska uprava Zenice poslušati volju građana i sprovesti odluke Gradskog vijeća, hoće li Čelik konačno neometano krenuti na put oporavka; hoće li Fuad Kasumović ispraviti grijehe iz prošlosti ili će biti upamćen kao Čelikov dželat?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.