PREMIJER LIGA BIH

Derbi Zrinjskog i Željezničara, Sarajevo dočekuje Radnik

Danas četiri susreta 17. kola

Detalj s prvog ovosezonskog susreta, koji je Željezničar dobio s 1:0. ARHIV

Piše: A. V.

2.12.2020

Danas se u m:tel Premijer ligi BiH igraju četiri susreta 17. kola, koje će proteći u znaku derbija između Zrinjskog i Željezničara.

Željezničar je nakon 16 odigranih mečeva drugoplasirani s 33 boda, dok je Zrinjski na trećem mjestu s 29.

Prvi ovosezonski duel ove dvijeekipe, koji je odigran u oktobru na Grbavici, Željezničar je dobio s 1:0 golom Frane Ikića iz 71. minute.

- Derbi sa Željezničarom je tradicionalno pun neizvjesnosti i naboja. Željo poslije dobre partije u Kaknju pun optimizma dolazi u Mostar, a k tome su i kompletni što znači da će izaći u kvalitetnom sastavu sutra na teren. Mi imamo svoju računicu. Pokušat ćemo doći do pobjede koja nam je potrebna da im se približimo samo na bod. Obzirom da smo u zadnjih pet kola osvojili 13 bodova možda možemo reći da smo u nešto boljoj formi od Željezničara no to u derbijima ne znači ništa. Čeka nas protivnik koji nas je nadigrao u prošloj međusobnoj utakmici a mi ćemo pokušati da im se revanširamo. Sve što je u našoj moći uradit ćemo da dođemo do pobjede. Bez obzira na sve prethodne utakmice mogu reći da je ova sigurno najvažnija za klub, utakmica u kojom možemo potvrditi treće, ili čak drugo mjesto do polusezone - rekao je trener Zrinjskog Mladen Žižović u najavi meča.

On neće moći računati samo na Tomislava Barbarića, dok će svi ostali igrači konkurisati za meč. Željezničar će s druge strane biti bez suspendiranog Aleksandra Kosorića.

– Ispada ove godine da bolje igramo utakmice s jakim protivnicima, a Zrinjski definitivno spada u red najboljih protivnika. Dodatna povoljna stvar je što igramo u Mostaru, tamo je sad puno bolje vrijeme nego kod nas s obzirom na to da je već decembar i da je hladno i da su tereni već gadni za igrati. Mi smo nakon pobjede u zadnjem kolu, koja je uz kombinaciju s rezultatima ostalih ekipa poboljšala našu situaciju na tabeli, a sutra imamo priliku protiv Zrinjskog da napravimo dobar rezultat i da dodatno učvrstimo svoju poziciju i svoj bodovni saldo, te da Zrinjskog koji nam je konkurent za najviši plasman, u slučaju dobrog rezultata, ostavimo ispod sebe što bi bila velika stvar. Naravno, i Zrinjski ima svoje planove, igraju kući gdje su uvijek favoriti koliko god to zvučalo kao fraza, ali jesu jer su dovoljno dobri da mogu to reći. Mi smo skoro kompletni, nije nam loša situacija kada je igrački kadar u pitanju. Očekujem dobru utakmicu kao što su naše utakmice i bile, pogotovo Pod Bijelim brijegom - istakao je Amar Osim, trener Željezničara.

Susret u Mostaru igra se od 15:00 sati, a prema Mozzart Betu Zrinjski je favorit. Kvote pogledajte ovdje.

Aktuelni prvak i lider Sarajevo će od 17:00 sati na Koševu ugostiti Radnik. Izabranici Vinka Marinovića su ove sezone jedini bez poraza (11-5-0) i nad drugoplasiranim Željezničarom imaju pet bodova prednosti.

Iza Radnika je pak niz od pet utakmica bez pobjede. Tim iz Bijeljine je trenutno 10. na tabeli s 12 bodova.

- Već poslije Veleža imamo odmah utakmicu protiv Radnika, dakle raspored je zgusnut. Radnik je ekipa koja je promijenila trenera i sigurno je to situacija kao s Olimpikom jedna nova dimenzija i sigurno da će dati maksimum u Sarajevu. Mi moramo odigrati kvalitetnije, pogotovo moramo biti bolji u realizaciji jer nam je to falilo u ovoj zadnjoj utakmici i možda još nekim mečevima, ali nadam se da će to biti u najboljem redu - rekao je trener Sarajeva.

Mozzart Bet u ovom meču daje apsolutnu prednost Sarajevu. Kvote pogledajte ovdje.

Od 13:00 sati igraju se još dva meča. Olimpik na Otoci dočekuje Mladost, dok Borac gostuje Krupi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.