ANALIZA

Treća uzastopna jesen obojena u bordo

Legende FK Sarajevo za „Avaz“ o uspješnoj polusezoni

Zaslužena jesenja titula. FK Sarajevo

Piše: A. Milišić

16.12.2020

Proteklog vikenda odigrane su utakmice 19. kola Premijer lige BiH čime je kompletiran jesenji dio prvenstva. Fudbaleri Sarajeva treću godinu zaredom prezimit će na liderskoj poziciji, ovaj put s rekordnom prednošću u odnosu na prvog pratioca. 

Izabranici Vinka Marinovića osvojili su 45 bodova, devet više od drugoplasiranog Željezničara, što je najveća bodovna zaliha s kojom je neka ekipa otišla na zimsku pauzu u bh. prvenstvu. 

Obaranje rekorda

Obaranje rekorda ovoj generaciji fudbalera tima s Koševa naprosto je ušlo u krv. Nakon najboljeg starta u prvenstvu u historiji kluba, Sarajevo je iz sedmice u sedmicu rušilo sve prepreke i postavljalo nove rekorde. 

Jedini su neporaženi tim jesenjeg dijela prvenstva, zaključili su kalendarsku godinu bez poraza i osvojili najviše bodova u prvih 19 kola.

Faruk Hadžibegić, legenda FK Sarajevo i selektor reprezentacije Crne Gore, za „Avaz“ je prokomentirao veoma uspješnu polusezonu tima s Koševa.

- Gledao sam svaku utakmicu. Sarajevo igra veoma kvalitetno, sasvim zasluženo je prvo i objektivno je najbolja ekipa u bh. prvenstvu. Mislim da su se sve kockice jako dobro posložile. Vinko Marinović je unio mir koji je bio potreban ovoj ekipi i mislim da će on znati kako da ovaj bordo brod dovede do prave luke – kaže Hadžibegić.

Hadžibegić:. Arhiv

Dominaciju Sarajeva potvrđuje i gol-razlika 40:16 koja govori da su ekipa s najboljim napadom i najboljom odbranom u ligi. Upisali su 13 pobjeda i šest remija, a najuvjerljiviji trijumf ostvaren je u 13. kolu kada je savladana Mladost na Koševu rezultatom 5:1.

Hadžibegićev saigrač iz šampionske generacije Sarajeva 1984./85., Slaviša Vukičević za „Avaz“ je rekao da ga izuzetno raduje uspjeh njegovog tima, ali da uopće nije iznenađen.

- Ovi rezultati Sarajeva za mene nisu nikakvo iznenađenje. Jedina svijetla tačka u bh. fudbalu je FK Sarajevo i veoma me raduje nova jesenja titula. Sarajevo ima sve što nema ni Željo, ni nijedan drugi klub u BiH. Ne postoje igrači u Premijer ligi koji sada mogu igrati u Sarajevu, jer Sarajevo ima najbolje fudbalere u BiH. Tu su i neki igrači koje sam ja otkrio kad su bili klinci, Amer Dupovac i Tino Sven Sušić. Drago mi je da se Tino vratio nakon problema s povredama i pružio odlične partije – kaže Vukičević.

Vukičević:. Arhiv

U osam mečeva mreža Sarajeva ostala je netaknuta, a najbolji strijelac ekipe je Benjamin Tatar koji je postigao 10 golova i s Nemanjom Bilbijom iz Zrinjskog dijeli prvo mjesto liste strijelaca Premijer lige.

Zrelost ekipe

Selektor Crne Gore ističe zrelost ekipe kao jedan od važnih faktora koji su bordo tim doveli do sjajnih rezultata.

- Sarajevo mi danas izgleda dosta zrelo. Tu je iskustvo Krste Velkoskog, Amara Rahmanovića, onda sjajni Benjamin Tatar, Amer Dupovac i mladi Vladan Kovačević na golu. Šteta što se Mersudin Ahmetović povrijedio, on je fenomenalan – naglašava Hadžibegić.

Evropski iskorak

Hadžibegić vjeruje da ova ekipa može napraviti iskorak u Evropi i na taj način krunisati sve ono dobro što je klub napravio u posljednjih nekoliko godina.

- Uz veću disciplinu u igri Sarajevo bi sigurno moglo da ide još dalje do grupne faze Lige šampiona i Evropa lige. Volio bih da se poradi na disciplini igre, jer je to jedan od najvažnijih kvaliteta za evropski iskorak. Sarajevo mora biti gladno pobjeda i golova s ambicijom da se napravi što više u Evropi. Ja vjerujem u ovu ekipu i zadovoljan sam. Sarajevo je protivnik za dokazivanje svima u ligi i ne treba sebi dozvoliti opuštanje, već da pokuša povećati ovu prednost na proljeće – zaključuje Hadžibegić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.