INVESTITORI

Je li čovjek ozbiljan: Želi da bar jedan igrač Želje osvoji "Zlatnu kopačku" do 2030. godine

Poslužio se i fotografijama trening centara drugih klubova

Cerić: Jako neozbiljan pristup. Youtube

Piše: N. Demirović

18.1.2021

Željezničar kao klub ima potencijal, to niko ne može osporiti. Željo ima svoj stadion, na dobroj lokaciji, tu je i pomoćni teren koji ima vrijednost, a ne treba ni govoriti koliko se Željo voli u glavnom gradu, ali cijeloj BiH. Klubu je sada doživio da se javi investitor, bh. biznismen iz Londona Samir Cerić, a nakon svega što je ponudio u pismu namjere zaista je upitno koliko je ozbiljan.


Trenutno stanje

Na stranu što se poslužio fotografijama iz trening centara nekih evropskih klubova, ali upitan je sadržaj onoga što je ponudio. Dio je itekako populistički, dio je realan, ali s druge strane postoje stvari koje govore da se baš i ne razumije u trenutno stanje bh. fudbala pa tako ni kluba kojeg bi vodio.

Namirivanje dugovanja u kratkom roku je za svaku pohvalu, čak i najavljivanje generalnog sponzora s punim imenom, ali osim što se baš nije gledalo na pravopis (u ozbiljnom poslovnom svijetu to samo po sebi dosta govori), čini se da je tu tek onako pobrojano sve što je čovjeku i "njegovom timu" moglo doći u glavu u tom trenutku.


Navijači Želje: Klub bez sumnje ima potencijal. The Maniacs

Velika ambicija

- Ambicija zvana vizija FK Željezničar 2030. sa ciljem ulaska u grupnu fazu Lige prvaka i "proizvodnje" minimalno jednog igrača iz našeg omladinskog pogona i Akademije koji će osvojiti Ballon d’Or (Zlatnu kopačku), po uzoru na slavnu Barsinu akademiju "La Masia" koja je u jednoj sezoni izbacila Iniestu, Mesija (Messi) i Čavija (Xavia) kao finaliste Ballon d’Or. Da bi ciljevi i ambicije ovoga tipa bili ostvarivi i realizovani, potrebno je stvoriti odgovarajući ambient u infrastrukturi i adekvatnom radu u mlađim kategorijama po najvišim svjetskim standardima - napisao je Cerić u pismu namjere upućenom klubu. 


Možda nije najljepše reći, ali jako je ružno ovako neozbiljno pristupati klubu koji je mnogima više od svega. Tužno izgleda da čovjek s jednom amaterskom prezentacijom i dobije prostor da se to razmatra. 

Možda je Željo u finansijskoj krizi, ali taj klub ne baštini očaj, pa da može sve i svako sebe predstavljati kao spasioca. Kriza je bilo, i bit će ih, ali gledajući napisano u Cerićevom pismu namjere, on teško može biti osoba koja će riješiti probleme jednog do najpopularnijih klubova u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.