PROJEKTI

Izgradnja nacionalnog stadiona sve izvjesnija: Skaka, Efendić, Avdić i Džemidžić obišli lokalitet u Rajlovcu

Plan je da stadion ima 30.000 mjesta i ispunjava sve UEFA i FIFA kriterije

Skaka, Džemidžić, Efendić i Avdić. Grad Sarajevo

Anadolija

27.2.2021

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH Adnan Džemidžić obišli su lokalitet u Rajlovcu na kojem bi se trebao izgraditi nacionalni stadion sa svim potrebnim pratećim sadržajima, prenosi Anadolija.

Kako bi se stvorili uslovi za bržu realizaciju navedenog projekta, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na nedavno održanoj sjednici izglasalo izmjenu Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana “Gornje Telalovo Polje I“.

Izmjena se odnosi na izuzimanje iz režima zabrane građenja predložene lokacije za izgradnju stadiona, a koja se nalazi u obuhvatu ovog planskog dokumenta. Zahtjev Općine Novi Grad za pristupanje izmjenama, prethodno je podržao Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

- Glavni grad zaslužuje adekvatan, moderan bh. nogometni dom. Zaslužuju ga i naši nogometni reprezentativci, ali i navijači. Ovo je ulaganje u budućnost, u razvoj sporta i sportske infrastrukture - kazao je Skaka.

Istakao je da je riječ o još jednoj značajnoj investiciji, ali i o nacionalnom projektu oko kojeg se trebamo svi ujediniti i pružiti bezrezervnu podršku.

- Donošenjem odluke Gradskog vijeće stvoreni su preduslovi da bi Općina mogla izdati urbanističku saglasnost za izgradnju stadiona. Sljedeći korak je rješavanje jednog dijela imovinsko-pravnih odnosa, a potom obezbjeđivanje finansijskih sredstava u koordinaciji sa svim nivoima vlasti za izgradnju ovog potrebnog objekta - rekao je Efendić.

Plan je da stadion ima 30.000 mjesta i ispunjava sve UEFA i FIFA kriterije. Na njemu bi većinu svojih mečeva igrala reprezentacija Bosne i Hercegovine, a tu bi bilo moguće i organizirati utakmice najvišeg stepena evropskih klupskih takmičenja.

Prednost je i ta što bi putna komunikacija zbog blizine autoputa sprečavala ogromne gužve kojima su obično izloženi prilazi stadionima. Postavljeni su i posebno visoki standardi kada je u pitanju parking, VIP parking, gostujući navijači, invalidne osobe, mediji i sigurnosne mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.