PREMIJER LIGA

Ko će od danas vladati šeherom?

Željezničar i Sarajevo danas će po 142. put odmjeriti snage

S prošlogodišnjeg derbija najvećih rivala. Arhiv

Piše: A. Milišić

1.3.2021

Vječiti rivali Željezničar i Sarajevo danas će po 142. put odmjeriti snage u gradskom derbiju koji, prema mišljenju mnogih, predstavlja utakmicu koja bi mogla odlučiti utrku za naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

Željezničar u ovaj meč 20. kola Premijer lige BiH ulazi s druge pozicije na tabeli uz 36 bodova, a Sarajevo, kao lider prvenstva, s devet bodova više od gradskog rivala.

Željo uspješniji

Jedni se žele iskupiti za još jednu polusezonu u kojoj su gledali u leđa najljućem rivalu, a drugi bi da pobjedom u derbiju naprave veliki korak ka ovjeri trogodišnje dominacije u Premijer ligi BiH.

Željezničar je uspješniji u međusobnim duelima s 45 pobjeda, naspram 42 trijumfa Sarajeva, dok su 54 derbija završena neriješenim rezultatom. Gol-razlika je na strani Želje 175:169.

„Plavi“ s Grbavice u posljednje vrijeme imaju mnogo više uspjeha u derbijima, izgubili su samo dva od posljednjih 10 susreta s najvećim rivalom uz pet pobjeda, ali titula već tri godine zimuje na Koševu.

Sarajevo u proljetni dio sezone ulazi oslabljeno za odlaske Amara Rahmanovića i Benjamina Tatara, uz ranije najavljeni povratak u Norvešku štopera Besima Šerbečića. Jasmin Mešanović i Boris Cmiljanić trebali bi kompenzirati njihovo odsustvo, a u taboru tima s Koševa vjeruju da mogu nastaviti niz nepobjedivosti, koji traje još od 30. novembra 2019. godine, kada im je posljednji prvenstveni poraz nanio upravo Željezničar.

Željo za razliku od Sarajeva na zimskoj pauzi nije previše mijenjao roster. Odlazak Harisa Hajdarevića trebao bi biti kompenziran dolaskom Jasmina Čelikovića iz Rijeke, a postojeći roster je osvježen dolaskom Sinana Ramovića.

Bez navijača

Izabranici Vinka Marinovića jedina su neporažena ekipa u Premijer ligi BiH ove sezone. Sarajevo je upisalo 13 pobjeda i šest remija, a Željezničar u derbi ulazi s učinkom od 11 pobjeda, tri remija i pet poraza.

Ono što će najviše nedostajati u drugom ovosezonskom derbiju su navijači koji zbog trenutne situacije s koronavirusom još uvijek ne mogu s tribina bodriti svoje fudbalere.

"Manijaci" i "Horde zla". Arhiv

Tržišne vrijednosti

Prema podacima Transfermarkt.de ekipa Sarajeva vrijedi 8,23 miliona eura, a Željezničar 5,48 miliona eura. Najskuplji u bordo timu je veznjak Andrej Đokanović, čija vrijednost je procijenjena na milion eura, dok Petar Bojo vrijedi najviše u Želji (500.000 eura).

Duel gradskih rivala na programu je danas s početkom u 17.30 na stadionu Grbavica, a sudit će ga najbolji bh. arbitar Irfan Peljto. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.