FK SLOBODA TUZLA

Najviše penala dosuđeno protiv Krupe, a najmanje kontra Sarajeva

Tuzlaci od nastavka sezone proživljavaju „penal proljeće“

Golubović je odbranio pet penala. FK Sloboda

Piše: G. Šumar

19.4.2021

Golman tuzlanske Slobode Adnan Golubović ekspert je za odbranu jedanaesteraca. Ove sezone je odbranio čak pet penala, najviše od svih drugih golmana u ligi. 

Penal proljeće

- Odbranio pet od ukupno sedam koliko je do sada najstrožih udaraca svirano protiv crveno–crnih, saopćeno je iz FK Sloboda.

Zanimljivo, Tuzlaci od nastavka sezone proživljavaju „penal proljeće“. U posljednjih sedam kola svirano je čak šest penala za protivnike crveno – crnih!? Serija je počela u 20. kolu protiv Tuzle Cityja, nastavljena na Koševu protiv Olimpika u 21. kolu, te u 22. kolu na Tušnju u meču sa Veležom. Nakon jednog vikenda bez jedanaesterca pred golom Slobode, posljednja tri kola kazneni udarci su ponovo neizostavan segment igre. U 24. kolu Golubović je Samiru Bekriću (Željezničar) odbranio penal, a u 25. kolu je odlučio pobjednika u susretu sa Tuzla Cityjem (0:1). Serija penala  nastavljena je u Krupi na Vrbasu. Golubović je odbranio jedanaesterac Nikole Dujakovića, no odbijenu loptu u mrežu šalje Nikola Mandić.

Dodajmo i to da je prvi od sedam penala protiv crveno–crnih bio onaj iz 17. kola na Pecari protiv Širokog Brijega. Tada je Golubović pročitao namjere Tonija Jovića.

- Gledajući statistički, po broju dosuđenih penala - 7, FK Sloboda je druga na neslavnoj tabeli. Prva je FK Krupa protiv kojeg je dosuđeno 10 jedanaesteraca. Nakon tuzlanskih crveno–crnih slijedi Mladost DK (6) i Radnik (5). Protiv Borca, Zrinjskog, Širokog Brijega i Olimpika dosuđena su po četiri penala, a protiv Veleža tri. Rivalima Tuzle City i Željezničara svirana su po dva penala. Sarajevo je posljednje na ovoj tabeli. Jedini penal dosuđen njihovim protivnicima bio je onaj iz 9. kola kada su u Mostaru savladali Zrinjski 2:3.


Rođeni dobili devet penala

- Kada pogledamo broj dosuđenih penala za premijerligaške timove, tu smo već na dnu tabele. Nakon Radnika kome je sviran tek jedan kazneni udarac, slijede crveno–crni i Mladost DK. Arbitri su dosuđivali jedanaesterce u našu korist u 3. kolu (Sloboda – Mladost DK 3:0) i u 18. kolu (Sloboda – Olimpik 2:0), ističu na Tušnju.

Krupa, Zrinjski i Sarajevo šutirali su po tri penala, a po pet Borac, Široki Brijeg i Željezničar. Olimpik i Tuzla City su po sedam puta izvodili najstrožu kaznu, a najviše penala - devet, izveli su fudbaleri Veleža. Ove sezone u m:tel Premijer ligi BiH dosuđena su ukupno 52 jedanaesterca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.