TUŽNO SJEĆANJE

Na današnji dan prije 29 godina zapaljen je stadion Grbavica

Danas je stadion Grbavica dom za odigravanja evropskih utakmica FK Željezničar i reprezentacije BiH

Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara. FK Željezničar

Piše: G. Šumar

4.5.2021

Na današnji dan, 4. maja 1992. godine, zapaljen je stadion Grbavica, simbol otpora Sarajeva i hram fudbala FK Željezničar, podsjećaju iz kluba s Grbavice. 

- Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara, saopćeno je iz FK Željezničar.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Dajtonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice desio 19. marta 1996. godine. 

- Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i naš stadion. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1). Dvadesetdevet godina poslije stadion Grbavica dom je odigravanja evropskih utakmica našeg Kluba i A reprezentacije BiH. Mi smo Željini, Željo je naš, naglašavaju iz FK Željezničar.

Stadion Grbavica. FK Željezničar

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.