PREMIJER LIGA BIH

Dušan Marković, predsjednik Takmičarske komisije NSBiH: Pravilnik je jasan, Borac ima prednost

Ne znam što se oko toga podigla polemika, jer je mala vjerovatnoća da će Sarajevo i Borac imati isti broj bodova, rekao je Marković

Sa prethodne utakmice Sarajevo - Borac 0:2. FK Sarajevo

Piše: G. Šumar

11.5.2021

U razgovoru s predsjednikom Takmičarske komisije NSBiH Dušanom Markovićem pokušali smo otkloniti sve dileme u vezi s tim ko će biti prvi na tabeli Premijer lige BiH, ukoliko Sarajevo i Borac nakon 33. kola budu imali isti broj bodova, s obzirom na to da imaju izjednačenu međusobnu gol-razliku (6:6).


Gol u gostima

- Ne znam što se oko toga već podigla tolika polemika, jer je mala vjerovatnoća da će imati isti broj bodova - rekao je Marković te dodao:

Sve je napisano u propozicijama, odnosno pravilniku.

Ne piše da gol u gostima važi dvostruko nakon drugog ili poslije trećeg kruga, kako je, naprimjer, definirano u pravilniku Hrvatskog nogometnog saveza, nego piše uopćeno.

- Nakon završenog prvenstva, podrazumijeva se... Drugo bi bilo da piše nakon prvog, drugog ili trećeg kruga. Podrazumijeva se nakon završenog prvenstva. Opet, u Komitetu za takmičenje je šest članova, svih šest članova može o tome raspravljati. Ne znam što se toliko sad priča o tome.

Ipak, sve bi se trebalo znati unaprijed.

- Kao predsjednika, a moj glas je isti kao i svih ostalih pet kolega, definira se nakon završenog prvenstva, a ne na osnovu nečega drugog. Jer to ne piše, član 43 jasno definira sve. E, sad, drugačije bi bilo da je napisano poslije prva dva kruga, ali to ne piše. Znači, po završetku prvenstva. Ali opet, tu je još pet članova Komiteta, koji će na kraju da uzmu pravilnik... To su sve ozbiljni ljudi, koji neće pasti pod bilo kakav utjecaj. Ali, kada se već podigla ovolika fama, detaljno sam pogledao pravilnik i po meni je to jasno. Onako kako je napisano, to jeste po završetku prvenstva. Možda ostalih pet članova Komiteta ne misli tako, ali će Komitet sa šest ruku donijeti odluku. No, nigdje ne piše da se gol u gostima broji duplo nakon 11, 22 ili 33 kola.


Bergerovi brojevi

To je, možda, i nelogično, jer dva rivala igraju neparan broj utakmica.

- Na osnovu prvog dijela, klubovi su plasmanom dobili Bergerove brojeve. I na osnovu toga su određeni klubovi i imali privilegiju da budu domaćini... Zar nije prednost biti domaćin? Otkud sad odjednom prednost biti gost? Ima hiljadu pitanja i hiljadu odgovora. Ali, mislim da je pravilnik jasan. A da li je dobar, pravedan ili pravičan, e, to je sad veliko pitanje. Za nekoga jeste, za nekoga drugog, možda, nije. Ali, bar po meni je jasan.

Kako Vi vidite treći dio sezone, s obzirom na brojne pritužbe na suđenje?

- Mislim da je puno pritiska, a to ne ide u prilog nikome. Sudija dođe pod tako velikim pritiskom i sudi dobro utakmicu. Vidjeli smo i sami da na nekim utakmicama treneri kažu da je suđenje bilo neočekivano dobro...

Ima i suprotnih stavova.

- Ima, naravno da ima i spornih detalja, ali tu je Komitet za suđenje. Nije korektno da ja pričam o tome - zaključio je Marković.


Čestite namjere

- Komitet za suđenje ima mogućnost da jedan sporni detalj ponovi 10 ili 20 puta, pa da na osnovu toga donese odluku. A sudija za to ima djelić sekunde... Vjerujem da Komitet za suđenje i sudije ima čestite namjere, a u njemu su ljudi koji su dugo sudili. Sigurno da ima i spornih detalja, ali sam mišljenja da smo malo više podigli tenzije, nego što bi to trebalo. Ne znam zašto, u duši mislim da će se sve riješiti sportski te da se prašina dizala džaba - rekao je Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.