NA DANAŠNJI DAN

29 godina od ostavke Osima u Beogradu: Da se sjetite da sam rođen u Sarajevu, a znate šta se dešava...

To je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete, rekao je Osim pred novinarima

A. M.

Ivica Osim

Foto: Screenshot


Na današnji dan 1992. godine, legenda FK Željezničar, Ivica Osim je u Beogradu podnio ostavku na mjesto selektora reprezentacije Jugoslavije.

Prije tačno 29 godina Osim je na konferenciji za medije u Beogradu podnio ostavku na mjesto selektora reprezentacije Jugoslavije. Razlog ostavke je bio početak opsade Sarajeva.

Riječi Štrausa sa Grbavice na pomenutoj konferenciji za medije:

– Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava - rekao je Osim.

Njegove riječi označene su kao kraj reprezentacije Jugoslavije koja potom nije išla na Evropsko prvenstvo u Švedsku. Mjesto je dobila Danska, a onda postala prvak Starog kontinenta.

Više o temi Ivica Osim

LIČNOST DANA
Ivica Osim: Svjetski, a naš
NA VRH

Podijeli članak na