HISTORIJA

Četiri decenije od invazije na Beograd: Procvjetala bijela lala, Velež nosi Kup maršala

Rođeni“ u finalu na Marakani pred 40.000 gledalaca savladali Željezničar i u BiH donijeli prvi trofej namijenjen pobjedniku Kupa Jugoslavije

Ekipa Veleža: Briljantna generacija ostvarila veliki podvig. Arhiv

Piše: A. Milišić

24.5.2021

Velika je nepravda što generacija fudbalera Veleža 70-ih, predvođena čuvenim BMV trojcem (Bajević, Marić, Vladić), nije osvojila nijedan trofej, ali su ga u grad na Neretvi početkom naredne decenije uspjeli donijeti igrači koji su stasavali uz spomenute sjajne asove „Rođenih“.

Osim odličnih rezultata u Prvenstvu Jugoslavije, ta briljantna generacija je ostavila veliki trag i na međunarodnoj sceni, a dvije godine zaredom (u sezonama 1972./73. i 1973./74.) Velež je bio vicešampion bivše države. 

Titula je 1974. izmakla zbog gol-razlike, ali po mišljenju mnogih, Mostarci su tada imali najbolji tim u Jugoslaviji. U Kupu maršala Tita dva puta su zaustavljani u polufinalu, i to u sezonama 1970./71. i 1977./78., a onda je došao vrhunac i drugo Veležovo finale, prvo nakon 1958. godine.

Invazija navijača

Prije tačno četiri decenije, 24. maja 1981. godine, Velež je osvojio Kup maršala Tita i postao prvi bosanskohercegovački klub koji je svoje vitrine obogatio tim peharom.

Kolone autobusa, automobila i dva specijalna voza u Beograd su dovezli oko 10.000 Mostaraca na finalnu utakmicu. Imao je i Željezničar fantastičnu podršku, a ukupno je na beogradskoj Marakani bilo oko 40.000 gledalaca. „Rođene“ je tada s klupe vodio trener Miloš Milutinović, a Želju legendarni Ivica Osim. 

Kolone autobusa, automobila i dva specijalna voza u Beograd su dovezli oko 10.000 Mostaraca na finalnu utakmicu. Arhiv

Na kraju je Velež slavio pobjedu nakon preokreta rezultatom 3:2, a junak „Rođenih“ bio je Vahid Halilhodžić s dva gola i asistencijom. „Plavi“ s Grbavice bolje otvaranje meča krunisali su vodstvom u 36. minuti i na odmor otišli s prednošću od 1:0. Strijelac vodećeg gola je bio Mehmed Baždarević s bijele tačke. 

Velež je ekspresno preokrenuo rezultat. Halilhodžić je u 55. minuti izjednačio na 1:1, a samo tri minute kasnije svojim drugim golom donio preokret Mostarcima. Radost „Rođenih“, ipak, nije dugo trajala, jer je sudija Milorad Vlajić u 62. minuti opet pokazao na penal, a Baždarević ponovo bio siguran za novo poravnanje rezultata - 2:2. 

To igrače Veleža nije pokolebalo, nastavili su s napadima na gol Sarajlija i 10 minuta prije kraja odbrana Želje je kapitulirala. Dvostruki strijelac Halilhodžić asistirao je Draganu Okuki za veliku radost „Crvene armije“ i konačnih 3:2. 

Velež u Bosnu i Hercegovinu donio prvi trofej pobjednika Kupa Jugoslavije. Arhiv

Tako je Velež u Bosnu i Hercegovinu donio prvi trofej pobjednika Kupa Jugoslavije, dok je ovo bilo jedino finale u kojem su snage odmjerile dvije ekipe iz BiH. Klanjalo se Vahidu na Terazijama, a doček u Mostaru bio nezaboravan.

Veličanstven doček

Mostarci su svojim herojima priredili veličanstven doček na stadionu „Pod Bijelim brijegom“. Više od 20.000 navijača pjevalo je u jedan glas: „Procvjetala bijela lala, Velež nosi Kup maršala“.

Ni četiri decenije kasnije sjećanja starijih navijača Veleža na ovo finale ne blijede, a beogradska noć tog 24. maja 1981. godine ostala je zlatnim slovima upisana u slavnu historiju mostarskog kluba.

Velež 3:2 Željezničar

BEOGRAD: Stadion Marakana.

Gledalaca: 40.000. 

Sudija: Milorad Vlajić (Beograd). 

Strijelci: 0:1 - Baždarević (36. pen.), 1:1 - Halilhodžić (55.), 2:1 - Halilhodžić (58.), 2:2 - Baždarević (62. pen.), 3:2 - Okuka (80.). 

Igrač utakmice: Vahid Halilhodžić.

VELEŽ: Marić, Kalajdžić, Mičić (46. Vukoje), Ledić, Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, Halilhodžić, Međedović, Skočajić (od 90. Mulahasanović). Trener: Miloš Milutinović.

ŽELJEZNIČAR: Njeguš, Berjan, Komšić, Lušić, Saračević, Čilić, Nikić (od 86. Grabo), Odović (od 86. Vlaški), Paprica, Baždarević, Bahtić. Trener: Ivan Osim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.