PREMIJER LIGA BIH

San postao java: Velež zasluženo u Evropi, Borac prvak, u Evropi i Sarajevo i Široki Brijeg, ispali Radnik i Olimpik

U ovim trenucima se igraju utakmice posljednjeg kola

U toku posljednje kolo. ARHIV

E. Ćosić

30.5.2021

Spuštena je zavjesa na još jednu sezonu najelitnijeg razreda bosanskohercegovačkog fudbala. Novi prvak je Borac, koji je titulu u Banjaluku vratio nakon deset godina čekanja. Hit sezone je i Velež koji je zasluženo izborio Evropu nakon 30 godina čekanja. Pored Borca i Veleža u evropske kvalifikacije će i viceprvak Sarajevo, te četvrtoplasirani Široki Brijeg. Put nižeg ranga će Radnik iz Bijeljine, te Olimpik koji je dva kola prije kraja odstupio iz takmičenja.

Pred posljednje kolo je bilo poznato manje-više sve, Zrinjski je čekao kiks konkurenata za Evropu, ali i Velež i Široki Brijeg stigli su do pobjeda, pa će Plemići imati nešto lagodnije ljeto bez obaveza u evropskim utakmicama. Baš kao i oni, i Željezničar preskače evropske kvalifikacije, obzirom da su Plavi završili na tek 7. mjestu. U posljednjoj utakmici sezone pobijedili su Krupu sa 3:0 i tako stigli do prve pobjede u proljetnom dijelu sezone.

Titula najboljeg strijelca pripast će Nemanji Bilbiji, koji je sa današnja dva pogotka odmakao Stojanu Vranješu i osamostalio se na čelu najboljih golgetera lige sa 17 postignutih golova. Vranješ je stao na 15, Goran Zakarić je postigao 12, dok je Obren Cvijanović ostao na 11 golova. Po deset pogodaka dao je dvojac Sarajeva, Matias Fanimo (Matthias) i Benjamin Tatar koji je otišao zimus u Saudijsku Arabiju.




Svi rezultati posljednjeg 33. kola

Mladost Doboj Kakanj - Velež 0:1 (Vehabović)

Radnik - Široki Brijeg 0:2 (Jurić, Obšivač)

Tuzla City - Zrinjski 1:2 (Mišić/Bilbija x2)

Željezničar - Krupa 3:0 (Juričić, Gasal, Duraković)

Sloboda - Borac 0:0

Lajv promjene

80' Penal za Tuzla City izborio je Doffo, a u pogodak ga je pretvorio Mišić za 1:2.

58' Sjajan pogodak Faruka Durakovića. Mladi fudbaler je postigao svoj prvijenac za Željezničar.

54' Širokobriježani su udvostručili prednost u Bijeljini. Nakon velike gužve lopta je došla do Muse koji asistira Obšivaču.

45' U finišu prvog dijela novi gol u Banovićima, Zrinjski je povisio na 2:0 preko Bilbije koji je bio siguran egzekutor najstrožije kazne.

29' Evo gola i u Bijeljini, poveo je Široki Brijeg preko Stipe Jurića, njegov deseti gol ove sezone.

27' Novi gol na Grbavici, Čivić je skrivio prekršaj, a fenomenalan slobodnjak Hamze Gasala za 2:0, Plavi su pred prvom pobjedom na proljeće.

18' Poveo je i Zrinjski, a sada prvi topnik lige Nemanja Bilbija pogodio je nakon asistencije Juranovića.

2' Prelijep pogodak Ede Vehabovića, koji je primio loptu na 20 metara od protivničkog gola i okrenuo se i sjajno pogodio. U prvih deset minuta viđen je još jedan pogodak, na Grbavici je poveo domaći tim golom Luke Juričića.

FT' Mladost Doboj Kakanj - Velež 0:1

FT' Željezničar - Krupa 3:0

FT' Radnik - Široki Brijeg 0:2

FT' Sloboda - Borac 0:0

FT' Tuzla City - Zrinjski 1:2

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.