TRENER ZRINJSKOG

Sergej Jakirović za "Avaz": Pritisak je na ekipama koje nas trebaju stići

Napravila se jedna dobra atmosfera unutar ekipe, a rezultat toga su, naravno, dobre igre

Jakirović: Idemo utakmicu po utakmicu. ARHIV

Piše: A. Vatreš

12.10.2021

Poslije odigrane trećine prvenstva, tačnije 12 kola, Zrinjski je lider Premijer lige BiH s 27 osvojenih bodova.

Ostvarili su "Plemići" osam pobjeda, tri remija i samo jedan poraz, te su kao prvi zasluženo otišli na reprezentativnu pauzu.

Gledamo sebe

Zadovoljan zbog svega može biti i Sergej Jakirović, trener tima iz Mostara, koji nosi ponajveće zasluge za dobar start svog kluba.

- Odigrali smo dosta derbija, dosta dobrih utakmica. Pokazali smo da u kontinuitetu možemo igrati dobro. Izbili smo na prvo mjesto, iako Tuzla City ima utakmicu manje. Trebamo sačekati iza pauze kada odigraju s Borcem u Banjoj Luci, ali bitno je da smo gore, da se pratimo. Nadamo se da ćemo svi biti zdravi, to je najbitnije od svega, i da nastavimo s dobrim igrama – rekao je Jakirović u razgovoru za "Dnevni avaz".

Zrinjski i Tuzla Citiy zasad su prilično odmakli svojim konkurentima i čini se kako će voditi glavnu riječ kada je u pitanju borba za naslov prvaka.

- Teško je to pretpostaviti ili predvidjeti, ali sigurno da smo mi i Tuzla City zasad gore i da smo pokazali da možemo u kontinuitetu pobjeđivati. Vidjet ćemo ko će nam se priključiti, zavisi od međusobnih utakmica. Nama je bitno da u tim utakmicama ne gubimo, tako da ostane isti razmak, a onda se oni moraju brinuti kako će nas stići. Mi gledamo sebe, zasad to ide dobro i nadamo se da ćemo tako nastaviti – istakao je Jakirović.

Izvući maksimum

Njegovom timu poslije reprezentativne pauze slijedi paklen raspored. Prvo igraju derbi s Veležom, a potom dueli sa Sarajevom, Željezničarom, Borcem i Tuzla Cityjem.

- Kao i u prvom krugu, sve je isto, samo što sada igramo s nekima kući. Opet je puno lakše igrati kada imate 27 bodova. Veći je pritisak na ekipama koje nas trebaju stići. Drugačije je nego na početku. Idemo utakmicu po utakmicu. To su teške utakmice, pravi istinski derbiji, bez obzira na mjesto na tabeli. Potrudit ćemo se da iz njih izvučemo maksimum – poručio je Jakirović.

Zrinjski je ljetos napravio mnogo promjena u kadru. Dosta igrača je otišlo, a istovremeno neki novi su došli u klub.

- Mi smo napravili zaokret nakon neuspješne sezone, gdje nismo izborili Evropu. Odlučili smo se da podmladimo ekipu, ostavimo kostur ekipe koji je izvukao proljetni dio. Mnogi su predviđali da ćemo se raspasti, da nećemo biti ni blizu vrha, ali mi smo s ovim mladim, neafirmiranim igračima pokazali da možemo odigrati kvalitetno. Napravila se jedna dobra atmosfera unutar ekipe, a rezultat toga su, naravno, dobre igre, jer atmosferu generiraju dobri rezultati. Ne mogu reći da smo planirali, ali vjerovali smo da možemo biti dobri – zaključio je šef struke „Plemića“.

Bh. liga jača od slovenačke

Prije BiH, Jakirović je radio u Hrvatskoj i Sloveniji, pa nam je napravio komparaciju te dvije lige s našom.

- Hrvatska je ispred što se tiče infrastrukture, odnosno fudbalskih terena, koji su veoma dobri i tu ne pati tehnička izvedba. Bh. liga je jača od slovenačke, u to sam uvjeren sto posto. Ovdje se igra dobar fudbal, tu je uvijek bilo puno talenata. Na kraju krajeva, puno igrača iz BiH igra u Hrvatskoj i tu su među glavnim igračima svojih klubova, što je znak da se može. Ovdje se trebaju popraviti tereni i kad se to uradi, bit je još bolji fudbal. Vidim da ima dosta gledalaca, a meni je vrlo zanimljivo da se Premijer liga puno više prati nego HNL – istakao je Jakirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.