KLUB STAO NA NOGE

Rade punom parom: FK Famos će dobiti sve omladinske kategorije

Sada želimo da proširimo bazu mladih fudbalera, cicibani i slične mlađe generacije kojih nije bilo, kaže Sedin Torlak za "Avaz"

Treneri Sedin Torlak i Senad Sarajkić. FK Famos

Piše: M. K.

18.11.2021

Fudbalski klub Famos odlučio je da u narednom periodu radi na formiranju kompletnog omladinskog pogona.

Do sad su ovaj poznati sarajevski niželigaš predstavljale četiri selekcije, i to seniori, juniori, kadeti i pioniri, a od kraja 2021. i početkom 2022. Famos će formirati sve kategorije.

Trener prvog tima Famosa koji se takmiči u Drugoj Ligi FBIH - Centar, nekadašnji sjajni fudbaler FK Sarajevo, Sedin Torlak, potvrdio nam je da je stabilizacija kluba urađena, te da su u klubu ponosni što u zapisniku u svakoj utakmici imaju od ukupno 20 igrača, njih 13 ispod 21 godine.

O proširenju omladinskog pogona kaže:

- Što se tiče omladinskog pogona kadeti i juniori igraju Federalnu ili Kantonalnu ligu, a juniori trenutno igraju odlično i bore za da uđu u razigravanje. U isto vrijeme gledamo da ta generacija izbaci nekoliko igrača koji mogu konkurisati za prvi tim. Sada želimo da proširimo bazu mladih fudbalera, cicibani i slične mlađe generacije kojih nije bilo. U tom sistemu ćemo početi raditi od 1. decembra, a ulazak u neku od liga počeo bi od sljedeće sezone. I novi treneri bi došli u klub, birali bi edukativne ljude, rekao je Torlak za portal "Avaza".

Omladinci Famosa. FK Famos

U klubu ističu kako se vode tim da se treba pružiti prilika mladim igračima, te da treba afirmirati mladog igrača u seniorski fudbal.

- Da bi olakšali rad i da bi to postigli, klub je juniorsku selekciju i selekciju kadeta oslobodio svih članarina, oslobodio plaćanja opreme i već nakon šest mjeseci osjetimo da smo napravili pomak i da već od proljeća možemo da priključimo par dječaka iz juniora u seniorski pogon. Iz iskustva razvoja ovih selekcija odlučili smo se formirati omladinski pogon sa školom fudbala gdje smo detaljno razradili plan i program rada, gdje želimo struktuiranim radom, sa puno kontrole i dosta rada napraviti put za dijete da od škole fudbala do vrhunskog fudbalera. Ulazimo u novu priču sa puno samopouzdanja, sa dosta želje za radom i predanošću da napravimo iskorak u formiranju omladinskog pogona.

- Jak omladinski pogon značit će da Famos bude jak, značit će za Hrasnicu i općinu Ilidža, ali i grad Sarajevo. Famos je klub svih nas i uraditi ćemo sve da prezentujemo Famos i Hrasnicu ne samo Sarajevu, Bosni i Hercegovini, nego vrlo brzo u regionu i Evropi, poručili su iz kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.