GRBAVICA

Edin Cocalić za "Avaz": Htio sam završiti tamo gdje sam počeo

To što sam igrao zajedno s Edisom Mulalićem, nije mi olakšavajuća okolnost, kazao je povratnik u redove Željezničara

Cocalić: S uživanjem sam se prihvatio posla. FK ŽELJEZNIČAR

Piše: A. Vatreš

27.1.2022

Poslije 12 godina Edin Cocalić (34) vratio se na Grbavicu i ponovo obukao dres Željezničara, kluba u kojem je ponikao.

U intervjuu za “Dnevni avaz” govorio je o razlozima svog povratka, kao i ličnim i klupskim ciljevima.

Pomoć klubu

Prije svega, recite nam zbog čega ste se odlučili na povratak i koliko je ova teška situacija u kojoj se klub nalazi utjecala na to?

- Uvijek sam imao u planu da završim tamo gdje sam počeo. Bila mi je želja da se oprostim u Želji. Možda je ova situacija malo doprinijela tome da pomognem klubu sad kada je možda i najteže - istakao je Cocalić.

Već neko vrijeme trenirate s ekipom, kako ste se uklopili i kako teku pripreme?

- Drugačije je kad ste kući, sa svojim ljudima. Pričamo svi isti jezik, tako da mi nije bio nikakav problem da se uklopim. Ima tu nekoliko momaka s kojima sam igrao ranije. Edisa isto poznajem. S uživanjem sam se prihvatio posla.

U Želji će Vas trenirati Edis Mulalić, s kojim ste zajedno igrali nekoliko godina. Koliko Vam je to olakšavajuća okolnost i šta njegovo prisustvo znači za ekipu?

- Nije mi to olakšavajuća okolnost, nimalo. Edis je takav trener da, sigurno, neće gledati na to da li je neko igrao s njim, da li je neko stariji ili mlađi, da li je imao internacionalnu karijeru ili ne. On će, sigurno, birati one koji su najbolji i samo ti će kod njega igrati. To sam se već uvjerio kroz ovih nekoliko dana treninga.

Bolji nego jesenas

Dosta igrača je napustilo klub, isto tako, dosta novih došlo. Mislite li da će Željo biti konkurentniji nego jesenas?

- Možda je rano o tome još govoriti. Još se pojačavamo. Na samom početku smo. Najbitnije je da se mi dobro spremimo, da bude što manje povreda. Malo su sad teški uvjeti za trening i hladno je, ne možemo da radimo na travnatom terenu. Ja se nadam da ćemo biti bolji nego u prvoj polusezoni.

Proljeće dočekujete kao šesti, ali s malom bodovnom razlikom u odnosu na trećeplasiranog. Borba za Evropu ili stabilizaciju kluba, šta je prioritet?

- Stabilizacija kluba, svakako. Bitno je da klub prođe kroz jedan period koji neće biti nimalo lagan. Znamo da klub nije u najboljoj finansijskoj situaciji. Treba to prepustiti ljudima koji su zaduženi za taj dio posla, a mi ćemo na terenu probati da ostvarimo neke naše ciljeve. Što da ne, treba biti ambiciozan, treba probati izvući maksimum, probati konkurirati za gornji dio tabele, a, ako bismo se mogli uključiti u borbu za Evropu, to bi bilo super - dodao je Cocalić.

105 utakmica

Cocalić je prošao omladinske selekcije Željezničara, a za prvi tim debitirao je 16. marta 2006. godine na utakmici protiv Modriče. Za “Plave” je odigrao ukupno 105 utakmica i postigao šest golova.

U sezoni 2009./2010. okitio se šampionskom titulom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.