INTERVJU

Aldin Đidić za "Avaz": Olakšati ulazak privatnog kapitala u bh. sport

Klubovi često nemaju hrabrosti dati priliku mladim, talentiranim fudbalerima, već traže rješenja u starijim igračima koji imaju malu ili gotovo nikakvu vrijednost na međunarodnom tržištu, smatra osnivač Sindikata profesionalnih fudbalera BiH

Đidić: U junu planiramo prvi kamp za igrače bez ugovora. DRUŠTVENE MREŽE

Piše: Admir Vatreš

19.2.2022

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, s Aldinom Đidićem na čelu, iz godine u godinu nastoji poboljšati status i poziciju igrača u Premijer ligi.

Uoči nastavka sezone Đidić je za "Dnevni avaz" govorio o aktivnostima Sindikata i gorućim problemima u bh. fudbalu.

Pravna pomoć

Koje su bile ključne aktivnosti Sindikata u protekloj godini i kakvi su okvirni planovi u tekućoj?

- Uspjeli smo u našim namjerama kada su u pitanju izmjena i dopuna Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača, izmjene Pravilnika za trenere, usvajanje pravila koja organiziraju ženski fudbal te usvajanje novog standardnog ugovora za igrače profesionalce. Naporan period je iza nas, ali, ako napravimo analizu uspješnosti 2021. godine, možemo reći da je bila najuspješnija za igrače do sada. U ovoj godini smo formirali Fond za pravnu pomoć igračima, gdje smo već u prvom mjesecu platili 5.000 KM za troškove postupaka fudbalera. U junu planiramo i prvi kamp za igrače bez ugovora.

Kako gledate na tešku finansijsku situaciju na Grbavici, gdje su dugovanja prema igračima vrlo česta u posljednje vrijeme?

- Situacija nije jednostavna. Željezničar je jedan od naših najvećih klubova i bitan klub za fudbalsku industriju u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će novo rukovodstvo Željezničara pronaći način da riješi nagomilane probleme. Mi smo u kontaktu s predstavnicima Željezničara u vezi s dugovanjima prema nekoliko fudbalera i nadamo se da ćemo u narednim danima i sedmicama pronaći adekvatna rješenja.

Aldin Đidić. DRUŠTVENE MREŽE

Nemaju hrabrosti

Šta je suštinski problem naše lige i zbog čega se konstantno dešava da igrači odlaze bez propisnog obeštećenja?

- Klubovi često nemaju hrabrosti dati priliku mladim, talentiranim fudbalerima, već traže rješenja u starijim igračima koji imaju malu ili gotovo nikakvu vrijednost na međunarodnom tržištu. Smatram da se to postepeno mijenja i da klubovi okreću strategije u drugom smjeru. Svjedoci smo da je FK Sarajevo napravio dobar posao prodajom Selmira Pidre u MLS i razvoj mladih igrača mora biti vodilja za budućnost.

Ove zime u Premijer ligu stiglo je nekoliko zvučnih imena poput Emilija Ensuea (Nsuea), Danijela Avramovskog, Nermina Haskića... Znači li to određeni pomak po pitanju kvaliteta prvenstva?

- Svi spomenuti igrači došli su u timove koji pretežno zavise od privatnog kapitala. Ljudi koji rukovode tim klubovima nastoje donijeti novitete, prepoznali su određeni potencijal i sigurno da to predstavlja pomak u kvalitetu. Mi kao država i društvo, ipak, moramo ponuditi strateška rješenja, adekvatne zakone i aktivnosti kako bismo olakšali ulazak privatnog kapitala u sport i na taj način osigurali dugoročnost sporta u BiH.

Uzbudljivo proljeće

Iako liga kvalitetom možda nikada nije bila ujednačenija, Zrinjski je poprilično odmakao na prvom mjestu. Kako vidite rasplet ove sezone?

- Zrinjski iza sebe ima fantastičnu jesen. S obzirom na prednost koju imaju, teško je očekivati da će ponoviti prošlogodišnju grešku Sarajeva, koje je ispustilo bodovnu prednost i veću od 10 bodova. Mislim da su oni favoriti za titulu. Najzanimljivije će biti u borbi za Evropu i borbi za opstanak, gdje gotovo svi ostali klubovi još nisu rekli sve što imaju. Očekuje nas, sigurno, jedno uzbudljivo premijerligaško proljeće poslije duge zimske pauze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.