VJEČITI DERBI

Dželaludin Muharemović za "Avaz": Očekujem pobjedu Željezničara

Nadam se da značaj utakmice neće utjecati na njen kvalitet i ljepotu, rekao je čuveni "Dželo"

Muharemović: I jedni i drugi se pate. ARHIV

Piše: A. Vatreš

4.3.2022

Vječiti derbi posebno se veže za ime jednog čovjeka. To je Dželaludin Muharemović(51), bivši as kluba s Grbavice, koji je najbolji strijelac u duelima sarajevskih rivala.

Čuveni “Dželo” je za “Dnevni avaz” iznio očekivanja od 145. okršaja Željezničara i Sarajeva.

Posebna utakmica

- I jedni i drugi se malo pate što se tiče same igre i njenog kvaliteta, a to vidimo i po rezultatima, da su ove vodeće ekipe dosta pobjegle. Tu pogotovo mislim na Želju koji još slabije stoji nego Sarajevo. Ove prve utakmice u drugom dijelu prvenstva nam ne pokazuju da će se tu nešto posebno promijeniti – rekao je Muharemović za „Dnevni avaz“ i nastavio:

- To opet ne igra nikakvu ulogu u derbiju. Derbi je jedna posebna utakmica, sama za sebe i u ovom trenutku veoma značajna za obje ekipe. I jedni i drugi će tražiti svoju šansu i ići na pobjedu. Zna se da sam ja na jednoj strani i da očekujem pobjedu Želje. Da neko igra bolje od drugog i da je favorit, nije. Samo se nadam da značaj utakmice neće utjecati na njen kvalitet i ljepotu, da će biti atraktivna.

Prokomentirao je Muharemović i trenutni Željin kadar, istakavši kako se nada da će novi-stari igrači donijeti pomak.

- Vidim da je tu disciplina, puno trke, zalaganja, borbe i svega toga. Ali očito da nedostaje jedan dio kreativnosti i nekog kvaliteta u tom pravcu. Koliko se vidi i po igračima, pojedinačnoj kvaliteti, mislim da je to neki maksimum koji se izvlači iz njih. Nadam se da će ovi novi igrači koji su došli, uz ove stare koji su se vratili, prvenstveno misleći na Štilića i Cocalića, donijeti taj dio koji fali, što bi onda donijelo bolje igre i više bodova, bolje mjesto na tabeli. Siguran sam da će ti igrači vratiti onaj Željin štih, ono što je ekipu Želje krasilo i što treba da krasi – istakao je Muharemović.

Mnoštvo derbija

Muharemović je u karijeri odigrao mnoštvo derbija, a dva su mu ostala u posebnom sjećanju.

- Bilo je jako puno derbija i dosta njih je imalo jako velik rezultatski značaj. Igrali smo i finale Kupa BiH, za prvaka i Evropu, a bilo je i onih gdje rezultat nije bio bitan, ali su bili dobri i kvalitetni. Sjećam se recimo derbija na Grbavici 2004. kad smo pobijedili 2:1, Sarajevo je vodilo na poluvremenu, ja sam dao ta dva gola u drugom poluvremenu, preokrenuli smo i došli do bitnih bodova. Bila je fenomenalna atmosfera i pun stadion... Ili onaj na Koševu 2001. kad smo dobili 0:3. Baš smo bili kvalitetni i dominirali, kako neki stručnjaci vole reći, utakmica u kojoj se jedna ekipa nije ništa pitala – ispričao je Muharemović.

Izgubljen interes

Ono što je primjetno posljednjih godina da se interes za gradski derbi u odnosu na period kada je Muharemović igrao znatno izgubio.

- I danas dan kad se sjećamo tih nekih utakmica kad smo igrali više se pričalo koliko je bilo navijača, kakva je bila atmosfera, da je Grbavica uvijek bila puna, Koševo ispunjeno isto tako. Zašto je sad drugačije, zaista ne znam. Neki kažu da je bio jedan period neinteresatnih derbija s puno neriješenih rezultata, ali mislim da to nije razlog – istakao je Muharemović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.