PREMIJER LIGA BIH

Ante Vukušić za "Avaz": Želim ostaviti trag u Tuzli

U životu nisam igrao ni trenirao na ovakvom terenu, iskren je "Sinjski dijamant"

Vukušić: Potpisao jednoipogodišnji ugovor. FK TUZLA CITY

Piše: A. Vatreš

10.3.2022

U Premijer ligu BiH ove zime stiglo je nekoliko zvučnih imena. Jedno od njih jeAnte Vukušić (30), hrvatski napadač s velikim inozemnim iskustvom, koji je pojačao redove Tuzla Cityja.

"Sinjski dijamant" je u Tuzla City došao nakon angažmana u italijanskom trećeligašu Mesini. U razgovoru za "Dnevni avaz" otkrio je kako je došlo do toga da završi u BiH.

Husićev poziv

- U Italiji su bili neki problemi u klubu, najviše finansijske prirode. Bile su ambicije da se napadne Serija B, ali sve je krenulo naopako. Rekli su mi da mogu ići, jer nisu sigurni šta će dalje biti. Raskinuo sam ugovor i vratio se kući. Imao sam još neke ponude, međutim, nisam htio srljati, čekao sam i na kraju je stigao poziv gospodina Azmira Husića, koji me kontaktirao posredstvom menadžera i izrazio želju da dođem u Tuzlu. Kad mi je predstavio projekte kluba i šta očekuje u naredne dvije godine, pristao sam i vrlo brzo smo se dogovorili - kazao je Vukušić, koji je s klubom iz Siminog Hana potpisao jednoipogodišnji ugovor.

Kako je istakao, želja mu je ostaviti trag u Tuzli.

- Želim se odužiti svojim igrama na terenu, golovima i, što je najbitnije, pobjedama. Cilj je da se igra Evropa sljedeće sezone. Dat ću sve od sebe, radit ću profesionalno kao u svim klubovima do sada. Želja mi je ostaviti neki trag ovdje, u Tuzli - poručio je Vukušić.

Radna dozvola

Već neko vrijeme trenira s ekipom, ali još nije debitirao zbog problema s radnom dozvolom.

- Tu sam već sedmicu, čekam samo tu radnu dozvolu da mogu početi igrati. Sve je za sada u najboljem redu. Treniram, spremam se i čekam da počnem igrati. To bi se trebalo desiti poslije utakmice s Veležom - otkrio je Vukušić.

Dodaje da ga je šokirao neuvjetan teren stadiona Tušanj.

- Bit će teško igrati po takvom terenu, jer sam ja tip igrača koji voli igrati loptom na zemlji. Nije to neko opravdanje, to je realnost i činjenica. U životu nisam igrao na ovakvom terenu niti trenirao. Svi su tereni bili u odličnom stanju. Bit će mi prvi put i ne znam kako će to izgledati - iskren je Vukušić.

Prije dolaska u BiH konsultirao se s prijateljima iz FK Sarajevo.

- Čuo sam se s prijateljima Draženom Bagarićem i Asmirom Suljićem iz Sarajeva. Rekli su mi kako stvari stoje, pogotovo u Tuzli, koju nisam prije pratio, kao ni Premijer ligu. Mogu reći da sam ljetos imao ponudu Zrinjskog. Zvao me trener Sergej Jakirović, ali sam se odlučio ići u Italiju - dodao je Vukušić.

Negativan period

Vukušić je fudbalsko ime izgradio u Hajduku, iz kojeg je 2012. za 3,7 miliona eura prodat Peskari. Hajduk nikada nije htio napustiti, a u Italiji se nije snašao.

- Bila je takva situacija u klubu da sam bio prisiljen ići, iako to nisam htio. Onda kada dođete s 20 godina u klub Serije A koji je davljenik, teško je prilagoditi se. Kada smo ispali u Seriju B, imao sam ponude Bolonje i Lacija, ali sve se iskompliciralo. Ja nisam htio igrati Seriju B, Peskara me nije htjela pustiti i došlo je do konflikta. Poslije su uslijedile posudbe u različite države... Jednostavno sam se izgubio. Došle su i povrede, negativan period. Ali navikao sam na to. Borim se čitav život, borit ću se i sada. Došao sam sada u Tuzlu da se borim i ne mislim da je kraj - istakao je Vukušić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.