LEGENDE

Refik Šabanadžović za "Avaz": Ako zabije u prvih 20 minuta, Zvezda može stići zaostatak protiv Rendžersa

Volio bih da Real osvoji Ligu prvaka, kazao je nekadašnji as Željezničara

Šabanadžović: Iznenađenje je ispadanje Junajteda, a posebno Ajaksa. ARHIV

Piše: A. Vatreš

17.3.2022

Eliminacije Mančester junajteda i Ajaksa iz Lige prvaka iznenadile su Refika Šabanadžovića (56), legendu Željezničara i Crvene zvezde.

Mančester junajted je, nakon 1:1 u Madridu, poražen na Old Trafordu od Atletika 0:1, a isti rezultat bio je i u Amsterdamu, gdje je Benfika savladala Ajaks poslije 2:2 u prvom meču.

Velika očekivanja

- Gledao sam meč s Old Traforda. Znamo kako Atletiko igra, to je uglavnom defanziva, teško primaju golove, a uspjeli su, eto, postići jedan. Mogli smo vidjeti u drugom poluvremenu da su bili uglavnom na 30 metara, igrali na kontranapade i nisu imali puno šansi - istakao je Šabanadžović za „Dnevni avaz“.

Nije očekivao da će Ajaks poslije dobre predstave na Lužu izgubiti u Amsterdamu.

- Iznenađenje je ispadanje Junajteda, a posebno Ajaksa. Ajaks je bio puno bolji u prvoj utakmici, koju sam isto imao priliku gledati. Očekivanja su bila velika - samih igrača, navijača i uprave kluba, gdje su oni govorili da baš visoko pucaju - kazao je Šabanadžović.

Za njega su tri favorita za naslov prvaka Evrope.

- Ja bih volio da to bude Real Madrid, za koji navijam, ali nekako se izdvajaju Bajern Minhen, Liverpul i Mančester siti. Radi se o dosta kompaktnim, uigranim ekipama. Vidjeli smo kako je Bajern razbio Salzburg, iako nije baš na svom nivou u prvenstvu. S druge strane, Liverpul i Siti igraju dobro i u prvenstvu - rekao je Šabanadžović.

Ozbiljna ekipa

Njegov bivši klub Crvena zvezda pretrpio je težak poraz u prvoj utakmici osmine finala Evropske lige od Rendžersa u Glazgovu (3:0), iako je bio skoro ravnopravan protivnik škotskom prvaku.

- Tri poništena gola, nisu iskoristili ni penal. Da su postigli taj jedan gol, bilo bi puno lakše, ovako, veoma teško. Glazgov je ozbiljna ekipa, ja sam imao sreće da sam igrao dva puta protiv njih, prvo sa Zvezdom kad smo ih izbacili i bili prvaci Evrope, a poslije s AEK-om, kada smo, također, prošli dalje. Uvijek su imali dobru ekipu - rekao je Šabanadžović.

Taj rezultat, ipak, nije nemoguće stići.

- Nije malo tri gola. Međutim, Zvezda je dovela dobra pojačanja poput Ohija. Ima i vrlo kvalitetne igrače kao što su Katai i Ivanić i, ako zabiju u prvih 20 minuta, uz pomoć navijača, oni mogu stići taj zaostatak - potcrtao je Šabanadžović.

Zvezda je sada i u boljoj poziciji za naslov prvaka Srbije, jer je pretekla Partizan na prvom mjestu.

- Ima još da se igra. Zvezda će imati prednost domaćeg terena u završnici prvenstva, što puno znači. Vidjeli smo to u posljednjem derbiju, gdje su slavili 2:0. Zvezda je sada bliže tituli - dodao je Šabanadžović.

Mulalić radi dobro

Osvrnuo se Šabanadžović i na stanje u svom nekadašnjem klubu Željezničaru.

- Znamo svi situaciju. Nadam se da će Željo stati na svoje noge i biti onaj koji zaslužuje i treba da bude. Mulalić je napravio dobar posao i bilježi dobre rezultate. On je unio tu atmosferu, zalaganje, napravio miks iskusnijih i mladih igrača - istakao je Šabanadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.